Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

#Baramänniska

Fick stroke vid 22 – nu bryter hon med stressen

Publicerad: 24 November 2015, 13:43

Siri Andersson berättar om sin stroke.

Siri Andersson har gjort kometkarriär i pr-branschen. Men det intensiva livet har kommit med en pris. Under en löprunda för några veckor sedan brast ett blodkärl i hennes hjärna. Nu har hon fått en ny syn på vad som är viktigt i livet.


Ämnen i artikeln:

StressPR-ByråerSiri Andersson#baramänniskaLennox PR

Siri Andersson har på kort tid blivit ett välkänt namn i kommunikationsbranschen. Efter sommaren blev hon värvad av Friends Agenda-avhopparen Robert Svensson som första anställd till den nya byrån Lennox PR. Hösten har varit minst sagt intensiv – men Siri Andersson säger sig inte ha känt av någon stress. Åtminstone inte medan hon var inne i jobbspiralen.
– Jag har jobbat från klockan 07 till 23 i princip varje dag, men det har varit helt fantastiskt.

För några veckor sedan var hon ute på en löprunda. Plötsligt tappade hon känseln i ena halvan av kroppen. Efter lefter en tids läkarkontroller och turer inom vården upptäckte de att ett kärl i hennes hjärna hade spruckit.
– Det var väldigt läskigt. När det kom fram blev det en sådan jävla tankeställare. När det här händer för en 22-åring är det något som är riktigt illa.

Siri Andersson har inte behövt opereras för sin åkomma, och kommer att klara sig utan men. Nu är hon sjukskriven till årsskiftet – och hon har bestämt sig för att inte återvända till byrån.
– Man börjar fundera på vad som är viktigt här i livet. Många vet vad de kan offra ett lillfinger för, men få vet vad de kan offra hela sin hälsa för. Sedan börjar man fundera på hela situationen som har gjort att det blivit så här. Det är skitobehagligt, men samtidigt är det ingen chock att jag drabbas. Det har föranletts av en intensiv period med mycket stress.

Hur har hösten varit?
– Vi startade Lennox och det har gått så sjukt bra. Det är så få förunnat att få kliva in på en nystartad byrå. Men baksidan är att de mänskliga resurserna som måste till. Jag har valt att jobba svinmycket, och tillslut sa kroppen ifrån.

Beslutet att lämna Lennox tog hon i samförstånd med sin chef.
– Ingen är nöjd med en situation där någon får en stroke. Varken kunder, en chef eller jag, säger hon.

Siri Andersson vill inte rikta någon kritik mot arbetssituation på Lennox eller Robert Svensson.

Hur känns det att lämna?
– Det känns genuint tråkigt. Men det funkar inte att jobba på det viset för mig. Man får en tankeställare om vilket liv man vill leva, och jag är inte beredd att offra min hälsa för att leva det här livet.

Ser du det som ett problem i branschen eller mer hos dig själv?
– Det är så jävla vanligt med unga tjejer som har superhöga ambitioner, och sedan går rakt in i väggen. Det är så himla synd att det är så, men jag vet inte varför. Jag har inte blivit utbränd, men min stressnivå var väldigt hög. Det finns så många som jobbar extremt mycket utan att inse hälsofarorna.

I den nära framtiden kommer Siri Andersson att vila och återvinna krafterna. Vad hon sedan ska göra återstår att se.
– Jag funderar på att belåna mig och köpa en vingård i Frankrike. Vi får se vad det blir, men just nu tänker jag ganska brett. Det är ingen stress med att bestämma sig.

Hur ska du se till att det här inte händer igen?
– Det fysiska kan jag inte se till att det inte händer igen. Men när något sådant här blir man bättre på att fatta när man ska dra i handbromsen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.