tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

Här är branschens glädjespridare – hela listan

Publicerad: 22 december 2020, 09:11

De är branschens glädjespridare 2020: Sara Liljeberg (Garbergs), Malin Nordin Olofsson (Swish), Leo Meeuwisse (Prime), Mattias Andersson (Insight/Miltton Sweden) och Elin Wikberg (Ehrenstråhle).

UPPDATERAD. Är Leo Meeuwisse på Prime branschens mest älskade medarbetare? Mycket talar för det. Här är han och 46 andra livsviktiga personer som sprider glädje under det mörka pandemiåret 2020.

Ämnen i artikeln:

PrimeGarbergsBBDO NordicsSwishMilttonMattias Andersson#baramänniska

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@resume.se


Det finns nyckelpersoner som medverkar återkommande i branschpressen och tar emot priser på diverse reklam- och kommunikationsgalor. Sedan finns det nyckelpersoner som framförallt är kända inom företagets väggar, men som ändå har en avgörande roll i bolagets framgångar. 

Ofta handlar det om medarbetare som stöttar och lyfter sina kollegor. Som håller ihop gruppen, får alla att må bra och känna sig sedda.

Ibland kallas de här personerna för kulturbärare. Vi har valt att kalla dem glädjespridare.

2020 har de här nyckelpersonerna varit viktigare än någonsin. Coronaviruset har drabbat branschen på flera olika plan och resulterat i kraftiga intäktsbortfall, uppsägningar, permitteringar, isolering, sjukdomar och död. Att ha en glädjespridare i organisationen kan då vara avgörande för möjligheterna att ta sig genom mörkret.

Därför har Resumé i år skapat den nya utmärkelsen ”Branschens glädjespridare”. Sedan initiativet tillkännagavs den 8 december har över 50 personer nominerats av sina kollegor. En jury har sedan gått igenom materialet och valt ut fem favoriter som på olika sätt har burit sina kollegor genom krisen. 

Här är de, branschens glädjespridare 2020:

Leo Meeuwisse, Prime, är en glädjespridare av rang.

1. Leo Meeuwisse, office manager, Prime Group

Att kalla Leonard ”Leo” Meeuwisse populär är knappast någon överdrift. När Resumé öppnade upp för nomineringar i ”Branschens glädjespridare” valde hela 47 medarbetare på Prime Weber Shandwick att nominera Meeuwisse till utmärkelsen. Och de håller inte tillbaka när de beskriver 26-åringens insatser på kommunikationsbyrån under 2020.

”Leo är och har alltid varit fullständigt ovärderlig. Utöver det att han är kontorets spindel i nätet med 1000 bollar i luften som med ett leende på läpparna löser allas problem, lyckas han ständigt gå runt och förgylla vår vardag”, skriver en kollega, och fortsätter:

”Sanningen är att han har förtjänat det här priset många gånger om, men lite extra mycket i dessa tuffa tider. För trots att han nämligen är den enda som är på vårat fysiska kontor, har han med en rad olika innovativa initiativ lyckats förgylla ALLAS hemmakontor med glädje och skratt – på distans. Initiativen sträcker sig från ’supersatsiga’ digitala AW:n/Quiz och humoristiska stegtävlingar med hälsan i fokus, till en daglig julkalender vars produktion får SVT att se ut som amatörer.”

En annan kollega skriver:

”He goes above and beyond för sina kollegor, i ur och skur, på tisdag såväl som lördag. INGEN sprider lika mycket glädje som honom, han är det finaste vi har.”

Flera kollegor beskriver hur Leo Meeuwisse lyckas få medarbetarna att känna gemenskap under pandemin, samtidigt som han stöttar enskilda personer som av olika anledningar är i behov av extra omtanke.

”Leo skapar en känsla av att bli sedd hos mer än 100 medarbetare. Men också många av byråns långvariga kunder. Under hela året har han skapat motivation, sammanhållning och en känsla av tillhörighet i den svåraste av perioder. Genom kreativa lösningar på gruppaktiviteter, utbildningar, små bud och specialanpassade event. Alltid med ett leende på läpparna och med enorm fingertoppskänsla”, skriver ytterligare en kollega och fortsätter:

”Han har koll på hur alla mår, vad de gillar, vem som är nere, vem som tagit körkort, vem som lever själv och behöver sällskap eller uppmuntran. Han rör sig sömlöst mellan att skapa en blöjtårta, producera utomhus-aw, stegtävlingar, inspirationsföreläsningar och att säkra en bra arbetsmiljö hemma. På egen hand har han skrivit manus, producerat och programlett en skräddarsydd digital julkalender med 24 lucköppningar, sytt ihop en digital julfest med interaktiva delar, digitalt och fysiskt. Prime och United Minds hade inte varit där vi är idag, affärsmässigt eller kulturellt, utan hans fantastiska insats.”

”WOW”, utbrister Leo Meeuwisse när Resumé berättar att han är ”Branschens glädjespridare” 2020. 

– Det känns såklart otroligt roligt och hedrande! Framförallt härligt att höra att mina kollegor uppskattat det som har gjorts under året. Även om man hört många fina ord blir detta lite grädde på moset, säger han.

Vad tror du själv är förklaringen till att dina kollegor ser dig som en glädjespridare?

– Den digitala julkalendern som rullat på kontoret under december har säkert bidragit mycket till denna nominering. Målet var att skapa Prime-känsla för de som sitter hemma, vilket jag verkar ha lyckats bra med, säger Leo Meeuwisse och fortsätter:

– Sen tror jag att i detta märkliga år där många rutiner ställts på sin kant, har vi sökt efter något som är ”som vanligt” för att känna att allt inte är åt skogen. Och där har jag nog varit just det, känslan av att allt är som vanligt, att allt går att lösa och att ingenting är ett problem. Vilket förmodligen har gett många hemmajobbare lite hopp om att detta kommer att ta slut. Förr eller senare.

Elin Wikberg är expert på att liva upp videomöten.

2. Elin Wikberg, copywriter på Ehrenstråhle i Malmö

Har du haft många långa, energifattiga videomöten i år? Känt att humöret inte har varit på topp? Längtat efter skrattet? Då skulle du ha mått bra av en kollega som Elin Wikberg på Ehrenstråhle. En rad medarbetare på byrån har nominerat Wikberg till utmärkelsen ”Branschens glädjespridare” för hennes insatser under pandemin.

”Från dag ett har Elin spridit energi, glädje och en massa goa vitsar. Pandemi, gråa höstdagar och utdragna teamsmöten, inget stoppar hennes optimism och pepp. Elin är lätt årets glädjespridare nr 1!”, skriver en kollega.

En annan konstaterar:

”Elin är underbar att jobba med! Hon är alltid lösnings-orienterad, glad och har nära till skratt. Hon tar sig an nya uppdrag med ett stort engagemang och positiv kraft.”

Elin Wikberg fick jobb på Ehrenstråhle i början av året och flyttade då från Göteborg till Malmö. Kollegorna är imponerade över hur hon som nyanställd i en ny stad lyckas sprida sådan glädje.

”Trots att Elin suttit stora delar av året, ensam i sin lägenhet 30 mil från familj och vänner har hon varje dag spridit glädje och energi till oss kollegor. I varenda chatgrupp, mailtråd och teamsmöte”, skriver ytterligare en kollega.

Elin Wikberg har också fungerat som ett viktigt stöd till personer som kommit in på byrån efter henne.

”Med sin entusiasm, uppmuntrande och positiva ord samt aura har hon var en av de personerna jag har tryggt kunna luta mig mot, vare sig det gällde arbetsrelaterade eller andra typer av frågor”, skriver en kollega.

Hur känns det att bli nominerad av kollegor och få den här utmärkelsen?

– Som att få en omsorgsfullt inslagen julklapp – med en glittrande konfettibomb på insidan. Känner mig kramad i själen!, säger Elin Wikberg.

Vad tror du själv är förklaringen till att dina kollegor ser dig som en glädjespridare?

– Man får vad man ger, och man blir som man umgås. Det är inte direkt svårt att vara på gott humör i ett sånt inbjudande, uppmuntrande och varmt sällskap som jag är i på Ehrenstråhle. Oavsett om det är IRL eller digitalt känner jag mig alltid bekväm och stöttad här. Och då är det lätt att bjuda tillbaka.

Malin Nordin Olofsson ser till att kollegerna på Swish mår bra.

3. Malin Nordin Olofsson, office manager på Swish

Hur mår medarbetarna? Har de rätt förutsättningar att kunna jobba hemma? Vad kan vi göra för att få dem på bra humör? Det är frågor som många chefer har brottats med under pandemiåret 2020. För vissa har det här mest stannat vid frågor. Då skulle de ha behövt en Malin Nordin Olofsson i organisationen.

”Malin är omtanken själv”, skriver en kollega som nominerar Nordin Olofsson till utmärkelsen ”Branschens glädjespridare”, och fortsätter:

”Outtröttligt skapar hon de bästa förutsättningar möjliga för oss kollegor att trivas. Under pandemin och hemmakontor har hon engagerat sig extra och genomför regelbundna temperaturmätningar bland alla kollegor för att säkerställa att vi mår bra och har rätt förutsättningar att arbeta hemifrån. Hon har med små medel styrt upp Corona-säkra träffar utomhus, skickat hem överraskningar för att liva upp vardagen och individuellt följt upp hur alla mår.” 

Malin Nordin Olofsson har lyckats med allt detta trots att hon privat har genomgått stora svårigheter under 2020.

”Under året är jag extra imponerad av Malin eftersom motgångarna även drabbat hennes privatliv, med en nära anhörig som fått cancerbesked. Trots det har hon levererat och ansträngt sig för att värna om sina kollegor och bolagets kultur; passion, pionjär och humor”, skriver kollegan.

– Vad glad jag blir, det känns fantastiskt och värmer väldigt, säger Malin Nordin Olofsson när Resumé berättar att hon prisas.

Vad tror du själv är förklaringen till att dina kollegor ser dig som en glädjespridare?

– Oavsett vilken roll du har på jobbet så är du en del av dina kollegors, och självklart också din egen, arbetsmiljö – vi är en del av varandras vardag och jag bryr mig genuint om mina kollegor och vill att de ska må bra i sin varför jag dagligen försöker att dra mitt strå till stacken för att möjliggöra det.

Coronakrisen kan inte stoppa glädjen som Mattias Andersson utstrålar.

4. Mattias Andersson, analyschef och delägare på Insight (Miltton Sweden)

Det finns mycket energi, glädje och humor i Mattias Andersson. Det vet alla som någon gång har sett honom medverka på scenen på ett Resumé-event. Nu vet vi att Mattias Anderssons också är en glädjespridare off-stage.

”Inte ens värsta corona-kris kan sätta stopp för Mattias härliga energi och värmen han ger till oss som jobbar nära honom. Han ser alltid det bästa i alla. Orkar ständigt hålla ångan uppe. Bjuder på sig själv och utöver det gör han ett fantastiskt jobb. Nu är det dags att Mattias får känna hur vi andra mår när han finns med. Därför vill jag nominera honom till detta fina pris. Ett pris som verkar vara skräddarsytt för delas ut till Mattias Andersson”, skriver en kollega som har nominerat Mattias Andersson till utmärkelsen ”Branschens glädjespridare”.

Mattias Andersson blir jublande glad när Resumé berättar att han prisas.

– Känns på riktigt så himla kul och hedrande att ha blivit nominerad och utsedd till denna utmärkelse, säger han, och fortsätter:

– När jag var med och startade det som numera är Miltton Insights så hade vi en väldigt tydlig filosofi i att medarbetarnöjdhet var extremt viktigt för oss. Syftet med en hög medarbetarnöjdhet var inte bara för att vi vet att det finns en hög korrelation mellan långsiktig lönsamhet och medarbetarnöjdhet, utan vi ville genuint av hela våra hjärtan skapa en arbetsplats där alla verkligen skulle trivas. Utifrån denna målbild känns det givetvis så kul att ha blivit nominerad och utsedd till ”Branschens glädjespridare”, då sprida glädje är en så viktig komponent i trivsel på jobbet.

Vad tror du själv är förklaringen till att dina kollegor ser dig som en glädjespridare?

– Tror det finns ett väldigt enkelt svar på det. Jag är nämligen i princip alltid, alltid glad och försöker alltid sprida positiv stämning runt omkring mig. Dessutom så har jag alltid – förutom i coronatider – nära till en kram.

Sara Liljeberg beskrivs av en kollega som ett ”positivt underverk”.

5. Sara Liljeberg, receptionist och eventansvarig, Garbergs

Garbergs är en byrå som är känd för att ha en varm kultur. Sara Liljeberg är avgörande kraft när det kommer till att bibehålla och förstärka den känslan i medarbetarna och kunderna. Därför är hon ”Branschens glädjespridare” 2020.

En kollega skriver om Sara Liljeberg: 

”Sara är ett positivt underverk som sprider så mycket kärlek omtanke och trevnad omkring sig att det spiller både på alla oss som jobbar tillsammans med henne och våra kunder (som dessutom anlitar henne för att sprida värme och glädjer på sina egna event). Under pandemin och hemmajobb har hon med oförminskad energi varit den sammanhållande kraften, hållit kulturen igång och fått alla att känna sig delaktiga även om vi inte setts i verkliga livet.

Hon har inta bara skapat virtuella hyllningar med gemensamma ballongfyllda zoom-bakgrunder när någon fyllt år eller fått barn, eller skickat uppiggande ’krya på dig-korgar’ med lika uppiggande och kärleksfulla kort till den som varit sjuk. Utan också med sitt omisskännliga språk och färgglada bildbombardemang lyckats hålla moralen och kulturen på topp. Inte minst under flytten av Garbergs nya kontor som pågått under tiden. Något hon hållit i helt ensam och som blivit en viktig symbol för framtid och förväntan. Och ingen copywriter i världen hade gjort det mer personligt.” 

Kollegan ger flera exempel på hur Sara Liljeberg piggar upp medarbetarna som sitter hemma ensamma och jobbar. 

”Listan är oändlig”, skriver kollegan, och fortsätter:

”Ett verbalt kulturbygge med stort hjärta och en ständig källa till förväntan om att snart få ses igen som förenat alla. Låt vara julklappar, tröstande ord och ett skratt som smittar till och med värre än covid-19.”

När Resumé frågar Sara Liljeberg hur det känns att bli nominerad och få utmärkelsen ”Branschens glädjespridare”, svarar hon:

– Överväldigad. Generad. Mailade en kollega och frågade om det va någon form av spam. Garbergs har en varm och kärleksfull kultur, glad att få vara en liten pusselbit i det.

Vad tror du själv är förklaringen till att dina kollegor ser dig som en glädjespridare?

– Tycker det känns överraskande att jag ses som en glädjespridare just det här året av alla år, det mest förvirrande blytunga av dom alla. Har mest gått runt och ältat olika varianter av döden och tänkt på supersmala isbjörnar på smältande flak. 

– Men så långt tillbaka jag kan minnas har jag varit besatt av den goda stämningen. Att alla ska må bra och ha det mysigt på jobbet är en drivkraft för mig. Rörd om jag lyckats i någon mån.

*******

Och här är 42 andra glädjespridare (utan inbördes ordning) som hyllas av sina kollegor:

6. Anette Mångsén, marknadsförare och sponsringsansvarig på Umeå Energi

En kollega skriver: ”Marknadsteamet på Umeå Energi har jobbat hemifrån sedan mars och behovet av social kontakt är påtagligt. Anette lyfter stämningen varje dag genom att inleda det gemensamma morgonmötet med ’skärgårdsrapporten’, där hon delar med sig av väderleksrapport och korta berättelser från morgonpromenaden i sitt närområde. Ibland åtföljs berättelserna av bilder. Vissa gånger träffar Anette på djur. Anettes upplevelser, stora och små, hjälper oss att komma i stämning inför dagen och hämtar in teamet från hemarbetsplatserna till en gemensam startpunkt. Anette kör ’träning med Sofia’ i princip varje dag och peppar teamet att gå promenader, dansa, gympa och röra sig. Hon tar initiativ till att träffas utomhus under säkra former när det är möjligt och bjöd häromveckan på en guidad tur på ’Holma' för två glada kollegor i teamet. Anette sprider glädje och trygghet med små medel och har blivit till en gemensam liten lägereld att samlas runt.

7. Anna Beije, art director, Oh My

En kollega skriver: ”Hon sprider verkligen glädje på jobbet. En person som ser alla, hjälper alla och vill att alla ska ha det bra. Hennes smittsamma skratt ekar över kontoret. Även om hon själv är låg så finner hon kraft att ge energi till andra.” 

8. Anna Olsson, produktionschef, Make Your Mark

En kollega skriver: ”Kan man ha varit längst på en arbetsplats, och samtidigt dagligen pumpa in glädje i just den arbetsplatsen? Ja, om man heter Anna Olsson på Make Your Mark så kan man det. Pandemi eller inte så är hon där med sina känselspröt och ser vad som behövs, vem som saknar vad och hur kollegorna mår, egentligen.”

9. Anna-Lena Wallén, Projektledare, Next State AB

En kollega skriver: ”För att hon ,varje morgon klockan 8.00, står redo framför datorn och kör ett kort gympapass på distans för alla sina kollegor. Det får igång oss på morgonen, förebygger spända muskler och får oss att känna gemenskap nu när alla jobbar hemma. Dessutom är hon alltid lika glädjestrålande glad och engagerad när hon leder oss att göra övningar med våra gummiband. Gummibanden har hon för övrigt sett till att företaget köpt in och levererat till alla medarbetare. Hon bidrar stort till vår hälsa, glädje och gemenskap!”

10. Caroline Somerville, kontorsansvarig, Westander

En kollega skriver: ”Caroline Somerville är den första kontakten en besökare har med Westander. Hon är alltid glad, trevlig och hjälpsam och vi andra på byrån får ofta väldigt positiva kommentarer om Carolines hjälpsamhet och trevliga bemötande. Caroline är också mycket uppskattad bland kollegorna – utan henne skulle Westander vara en mycket tråkigare arbetsplats.”

11. Christine Hartler, Manager Retail Engagement Hub Telenor

En kollega skriver: ”Christine har med mkt värme och positivitet fått alla i sitt stora team att känna sig sedda trots distansarbete sen i mars 2020. Teamkänslan har bibehållits, och energinivån har varit oförändrad. Hon har skapat en peppig stämning där målen har varit tydliga och känslan av samhörighet har nått genom skärmarna.”

12. Cristine Berglund, regissör, Parapix AB

En kollega skriver: ”Vi är ett filmproduktionsbolag som, precis som hela branschen hade ett svårt första halvår av 2020, men hösten har varit väldigt bra och vi kommer av allt att döma ha ett bättre år i år än i fjol. En starkt bidragande orsak är Cristine Berglund. Hennes skratt smittar av sig till alla kollegor. Hon är en jäkel på att berömma såväl individer som kollektivet. Ett bevis på det är vår sammanställning i 'HeyTaco!' som är en integration till Slack där vår internkommunikation sker. Genom att dela ut tacos till medarbetare delar man således ut beröm. Cristine delar gladeligen ut tacos, såväl om man har tömt diskmaskinen eller om man har gjort en fantastisk arbetsinsats. Stort som smått.”

13. Daniel Pereaux, vd på Fragbite AB

En kollega skriver: ”Daniel saknar en 'off-knapp', han kan inte låta bli att dra skämt som både är roliga och cringe. Han är en sådan enorm glädjespridare att så fort jag nämner hans namn på möten runt om i mediastockholm lyser folk upp. Han arrangerar digitala AW för sina anställda med charader, sällskapsspel och allmänt snack. Vi är 6 anställda men givetvis ska alla få 'årets' säljare/projektledare osv.” 

14. Elin Gustafson, produktionsledare, Drum

En kollega skriver: ”Elin klarar alltid av att motivera, hålla samman och uppmuntra arbetsgrupper och sitt team - oavsett motstånd och stress. Faktum är att det är när vinden blåser som starkast hon är som bäst. När alla andra är less och tålamodet (samt tonen) tryter påminner hon oss alla om att det blir lättare med ett leende på läpparna.” 

15. Elin Jonsson, Finance & Influencer coordinator hos Relatable

En kollega skriver: ”Elin började på Relatable som praktikant på kontoret i Stockholm. Där briljerade hon och fick en deltidsanställning vid sidan av studierna. Varje dag hon kommer in genom dörren lyser alla upp och hennes första replik på morgonen är 'hello people'. Väldigt enkelt, hon tar sin tid att hälsa med ett stort leende. Inte nog med att hon bara är glad, så skapar hon en enorm trygghet och värdesätter alla lika oavsett vilken position man har. Hon är en hjälte som får en att må bra på en arbetsplats.” 

16. Farid (Farre) Al-Ghussein, Creative Tech, Posh

En kollega skriver: ”Det finns få människor som alltid kan vara lika optimistiska, framåt och ha en ”jävlar anamma”-attityd, till och med i en bransch som event och creative tech under denna märkliga tid då alla sammankomster lagts ner. En evinnerlig glädjespridare som lyfter både kunder, kollegor och leverantörer, och alltid har snabba och kreativa lösningar på problem. Inget är omöjligt med Farre med på tåget.”

17. Felicia Wide, Folket Sthlm

En kollega skriver: ”Vi rekryterade henne i september som ny kontorsansvarig. Trots att hennes arbetsuppgifter inte är vad de ska vara eller brukar vara är hon ständigt positiv, empatisk och har en jäkla energi som smittar över till oss andra - även över skärm. Idag levererade hon dessutom - vad jag gissar på - branschen bästa digitala julfest med livesändning från Wallmans med Kakan Hermansson som julvärd och massa spännande överraskningar. Behöver jag säga att Felicia bjöd på sång?! En självklar vinnare av årets glädjespridare.”

18. Fredrik Hildebrand, Esatto (tidigare Creuna)

En kollega skriver: ”Rolig person som alltid hittar på roliga grejer, bygger internskämt och på så vis skapar superbra gemenskap! Underbar kollega.”

19. Evalena Liolios, vd på Curious Mind, och resten av ledningen

En kollega skriver: ”Ledningen på Curious Mind insåg tidigt allvaret i situationen och var snabba med att informera om vad det innebar för företaget med besparingar och förändringar i arbetssätt. En förstärkt digital infrastruktur upprättades snabbt med kanaler för praktiskt stöd i arbetet, veckobrev med uppdateringar, löpande information om det ekonomiska läget, kunskapsutveckling och regelbundna digitala stormöten och möten i mindre grupper. Vi har fått stöd för att skapa ergonomiska hemmakontor och regelbundna samtal för att se hur man mår. Även det sociala har fått ett lyft, vi har digitala kanaler där vi till exempel tränar eller pysslar tillsammans, skapar gemensamma musiklistor och pratar böcker. När nu året går mot sitt slut kan man se att vi faktiskt har blivit ännu mer sammansvetsade och lärt känna varandra bättre. Vår digitala julfest där vi fick en vegetarisk trerättersmiddag levererad hem som vi åt tillsammans var kronan på verket. Otroligt fint arrangerat och en riktigt kul kväll!”

20. Jenny Johansson, marketing manager på Business Region Örebro

En kollega skriver: ”Jenny Johansson och jag har samverkat i ett ettårigt projekt kring platsmarknadsföring och talangattraktion för Örebroregionen. Trots en dyster omvärld har Jenny spridit enorm positiv känsla till mig och alla de som hon fått med i projektet.”

21. Jens Westerberg, art director på Miltton Sverige

En kollega skriver: ”Jens är alltid den trygga punkten på byrån. Och anledningen till att han är värd en nominering som Branschens glädjespridare är att han i ur och skur, i dur och i moll, producerar och genomför sina omtyckta quiz. Och pandemin har inte stoppat honom. Bara digitaliserat det hela. Jens quiz är en av anledningarna till att Miltton Sverige är den bästa arbetsplatsen. Jens som person är en annan.”

22. Johan Dahlberg, Head of Podcast, Perfect Day Media

En kollega skriver: ”Oj. Var ska man börja? En människa som är älskad både djupt och brett. Inte bara av oss kollegor utan av kunder, av våra poddare och våra gäster. I pandemin har han varit starkare än någonsin och jag är stolt över att kalla honom min vän och kollega.”

23. Johanna Johansson, head of production, Drum (en del av Omnicom Mediagroup)

En kollega skriver: ”Johanna är världens starkaste. Otröttligt sprider hon energi till kollegor och kunder dagligen. Johanna leder, med sin stadiga hand, teamet på Drum i en otrolig snabbrörlig värld som gör att vi alla vill dansa till jobbet. Man möts alltid av ett leende från Johanna och lämnar samtalet med sitt eget leende. Och det spelar ingen roll om det är ett möte IRL eller på teams. Fantastisk proffsig, underbar glädjespridare som fler behöver möta. Vår kulturbärare. Punkt slut.”

24. Josephine Frigge, office coordinator, Nord DDB 

En kollega skriver: ”Det finns ett gammalt talesätt som lyder: 'Great acts are made up of small deeds'. För när andra kanske inte säger hej på morgonen, sätter på den där extra koppen kaffe, vattnar blommorna på kontoret eller skickar ut en trevlig helg-hälsning till alla på byrån, förstår Josephine att det är just dem små handlingarna som till slut gör den stora skillnaden. I detta, på alla tänkbara sätt sjuka året, har Josephine varit personen som hållit sin positiva anda högst och varit en förebild för oss alla kring hur man som kollega ser och bemöter sin omgivning med respekt och värme. Hon slutar aldrig att överraska och vi är så tacksamma över att ha förmånen att kalla henne en kollega.”

25. Karolina Fellenius, grafisk designer, Ingo Sthlm

En kollega skriver: ”Hur beskriver man Karro i text? Nämen, det går ju inte, det är omöjligt. För hur beskriver man en person som får alla att må bra, bara genom sin energi? Hon försöker inte, hon har ingen agenda, hela hon är bara otroligt varm, snäll och rolig.” 

26. Linda Häggkvist, grundare av Wangari Studio

En kollega skriver: ”Med hennes oändliga driv och positiva energi fyller hon sina medarbetare med ännu mer motivation och anda att ta sig i igenom denna tid. Trots byråverksamheten har hon startat ig-kontot @heywonderist för att lyfta små goda gärningar världen om och bidra med positiv impact till alla!” 

27. Lisa Wahlström, designer och Anna Hedqvist, designer, Gullers

En kollega skriver: ”Peppens drottningar heter Lisa och Anna! Hur skulle vi överlevt det längsta året i våra liv utan alla smarta fredags-quiz på Slack? December klarar vi galant tack vare dessa outtröttliga kärleksspridares digitala julkalender. Den som får oss att hålla igång både hjärnceller och vinnarglöd! Tänk alla dagar som Lisa och Anna lyft oss. Nu vill vi lyfta dem. Hurra för världens bästa jobbarkompisar!”

28. Marc Eastmond, ad på The Bond

En kollega skriver: ”Marc är med sin varma, empatiska karaktär och outtröttliga engagemang den självklara glädjespridaren i branschen. I över 20 år (jo det är sant) har han med uppmuntrande tillrop, stora godisskålar och sång VARJE fredag på kontoret spridit leenden på allas läppar. Han har outtröttlig energi vid kvällsjobb, engagemang och vilja att utveckla både sig själv, kunder och kollegor till deras bästa jag och har genom stöttande personliga samtal hjälpt sina kollegor genom ett tufft 2020. Hans positiva synsätt, även på de tuffaste utmaningarna, gör att han alltid lämnar världen runt sig i bättre skick än han fann den.” 

29. Mikael Hermansson, Gul PR

En kollega skriver: ”Mitt i en årstid då det blir mörkare och mörkare - under en pandemi - kom Mikael in på Gul PR med en värme och positiv energi som peppar, får andra att också sprida lite extra mycket värme och inspirerar oss att bli våra bästa vi. Bland annat har Mikael tagit initiativ till utökade veckomöten med nya inslag för att få alla att må bra, känna ännu större samhörighet med varandra och göra ett bättre jobb. Han är dessutom bra på att berätta när någon gör bra saker. Exemplen kan göras många.”

30. Nicklas Grundström, head of OOH & Print, IUM

En kollega skriver: ”Nicklas försöker alltid peppa oss i teamet, både i med- och motgång! Man skrattar alltid mycket tillsammans med och åt Nicklas vilket förgyller vilken dag som helst.” 

31. Niklas Birgetz, Unicef

En kollega skriver: ”Niklas är den absolut varmaste och snällaste personen i vår gemensamma bransch. Det spelar ingen roll vilket humör man är på innan man träffar/pratar med honom så är man alltid på superhumör efteråt. Trots pandemier och privata besvär levererar han alltid ett leende på läpparna och är en sann glädjespridare!”

32. Olle Walltin, ad på Bonnier News Local

En kollega skriver: ”Pandemin har gjort många deppiga och hemmajobb skapar en del ensamhet. Då finns Olle. Det räcker att få gå in på kontoret en halvdag med Olle i samma lokal, förstås på rejält covidavstånd, så har man laddat energi för en månad. Han är killen som får alla kollegor att skratta flera gånger om dagen med sin framfusiga och hjärtliga humor. Det kan låta banalt men det betyder så otroligt mycket och är precis vad man behöver i dessa tider – att få skratta. Att han dessutom är grym i sitt arbete är en härlig bonus.”

33. Patrik Reuterskiöld, art director, Åkestam Holst

En kollega skriver: ”Patrik är ett levande D-vitamin. Finns inte ett möte som inte blivit lite soligare av hans närvaro. Detta kopplat till hans stora kunnande och allmänna talang gör honom till en jedi av glädje och värme i reklambyråbranschens mörka galax. Och så älskar han Carbonara!”

34. Pernilla Nissler, vd på Blocket

En kollega skriver: ”Pernilla har gjort sig känd internt som en person som själv är öppen, ärlig och vågar bjuda på sig själv och sina misstag. Att göra fel är okej vilket också inger förtroende för Blocket-teamet att ”våga” - ett ord som tillhör Blockets värderingar. Dagligen sprider hon engagemang, glädje och optimism och hittar lösningar där andra kanske ser problem.” 

35. Rebecca Rehndal, social media manager, Tillsammans Sthlm

En kollega skriver: ”Med sin sprudlande energi och bubblande skratt, färgsprakande klädval och konstanta lättsamhet har jag aldrig varit i ett tråkigt möte där Rebecca deltagit - fysiskt som på länk. Hon får alla omkring henne att vara den härligaste versionen av sig själva och charmar alla i sin väg. Att få jobba med henne är guld värt, och hon har ett stort och varmt hjärta som rymmer alla i behov av lite extra omtanke.”

36. Robert Furelid, vd på About

En kollega skriver: ”Robert är chefen och kollegan som alltid ser alla. Med ett leende på läpparna sprider Robert energi, han peppar, stöttar och finns där i varje mot- och framgång. Han ser till att även den blygsammaste kollegan blir hyllad för framgångar. Trots en kraftig hjärnskakning med bestående men är han den som alltid har orkar skoja och dra ett gäng pappaskämt. Robert mår bra när kollegorna och kunderna mår bra, och det gör honom till en eldsjäl och glädjespridare. Det är vi många som kan intyga om!”

37. Roobin Eriksson, webbutvecklare, och Malin Tencic, grafisk designer, båda på kommunikationsavdelningen i Nyköpings kommun 

En kollega skriver: ”Inget är för svårt, inget är för jobbigt, det finns alltid utrymme för skratt. Alltid tajta deadlines, corona stjälper all planering, men med dessas stabila insatser som peppar andra tar vi ”utmaningarna” (kommunalska för ”problem”) med en klackspark. För att fylla på med energi fixas fika, AW (nä, inte fysiskt just nu) med vattenbalett och bildspel för att påminna om soligare dagar. Med kunskap, hjärta och glädje (inte alltid lätt för alla att välja glädje, därför viktigt med role models) tar de och vi oss framåt varje dag. Helt nödvändigt under pandemin, men en bra förutsättning även under friskare tider.” 

38. Sara Amarouche Stein, excecutive assistant, H&H Group

En kollega skriver: ”Sara sprider glädje och gemenskap med ett stort leende och träffsäker humor som alltid känns rätt.”

39. Sara Furin, PR-koordinator, Wangari Studio 

En kollega skriver: ”Hon började hos Wangari Studio veckan innan pandemin bröt ut. Vi är ingen stor byrå, så det var en skakig tid. VARJE dag inleder hon med sitt karaktäristiska glädjestrålande ”NÄMEN”, när hon dyker in i projekt och deadlines. Alltid positiv, snabb som blixten, charmigt skånsk och drivet intelligent får hon både kunder och övriga kontakter likväl som det interna teamet att känna gränslös handlingskraft.”

40. Sara Rylander, art director, Ingo Sthlm 

En kollega skriver: ”Sara känns som kanske den enda som lyckats vara glad och positiv varenda dag i alla år hon har jobbat. Hon tar sig alltid tid utöver sina egna arbetsuppgifter för att hjälpa andra med småsaker som för många andra bara känns som en onödig stress man inte hinner med. Alltid, alltid med positiv energi. Det är ett mysterium hur det går till. Eftersom det känns så självklart för de flesta på Ingo att Sara alltid försöker sprida positiv energi kan det ibland bara kännas som en del av vardagen, och uppmärksammas därför alldeles för sällan. Därför förtjänar hon det här priset.”

41. Sebastian Wijk, webedesigner och grafisk formgivare, Jakobsson Addemotion 

En kollega skriver: ”För att han bär företaget med sitt kunnande, entusiasm, göteborgshumor, sin sång och sitt usla flipperspelande.” 

42. Sina Brandt, produktionsledare, Food & Friends

En kollega skriver: ”Oavsett blytung belastning håller Stina humöret uppe på alla inblandade.”

43. Sofi Viebke, pr-konsult, Wenderfalck

En kollega skriver: ”Jag har aldrig stött på en person som Sofi tidigare i min karriär. Oavsett utmaningar eller dagar så sprider hon sån glädje och kärlek. Allt kommer från hennes enorma omtanke för andra människor. Hon ser alltid till att folk omkring henne mår bra och är på ett naturligt sätt en ljuspunkt i varje rum.” 

44. Tobias Franzén, vd, The Amazing Society

En kollega skriver: ”Tobias har varit tydlig och klar i sitt ledarskap sedan dag ett av pandemin – alla ska med, alla ska må bra, alla ska ha tydlig information kring hur TAS förhåller sig och agerar under pandemin. Med regelbundenhet och tydlighet har han kommunicerat och visat sin uppskattning för alla medarbetares lojalitet, uthållighet och förmåga att leverera på topp under hela perioden sedan i mars - han har gjort det genom ord och handling - han har samlat oss i personalmöten, han har ringt och pratat, tagit promenader med medarbetare, erbjudit samtalsstöd med externa partners, skickat hem datorer och kontorsstolar och goodiebags och uppmuntran i vardagen. Han har agerat med tydlighet, omtanke och kärlek till sina kollegor - en sann ledare.”

45. Tomas Hammers, affärsområdeschef SVH, Spendrups Bryggeri AB

En kollega skriver: ”Tomas är en riktig glädjespridare och älskad av alla i dryckesbranchen. Även av kunder och konkurrenter. Ingen dag är dålig och ingenting är omöjligt. Han livar upp på möten och mässor, håller härliga tal, ser och hälsar på alla, kommer ihåg födelsedagar och ger komplimanger hej vilt. Goare gubbe och mer fantastisk kollega finns inte!”

46. Victoria Borgström, ekonomichef, Curious Mind

En kollega skriver: ”Victoria hann precis börja hos oss innan pandemin slog till. Med blixtsnabb skärpa tog hon fram rapporter, prognoser och analyser så att vi kunde fatta ordentliga beslut direkt i mars och inte behöva sätta oss vid ritbordet varje vecka/månad. Därtill har hon varje månad utbildat och rapporterat om läget och gjort alla i Curious Mind ekonomiskt läskunniga. Därtill har hon dragit igång #träningsklubben och uppmuntrat till aktivitet och även lett cirkelträning utomhus.” 

47. David Bexelius, producent och affärsutvecklare på OTW

En kollega skriver: ”David Bexelius hemmajobb gnagde av saknad efter skojet och hänget med kollegorna. Han slängde ihop en 'fånig liten talkshow' som blev en omedelbar succé.” 

”Direkt efter att det laddats upp på intranätet började hälsningar, tummar upp och hjärtan trilla in i kommentarsfältet. Davids poäng: Glöm inte bort hur strategiskt viktigt det är att våga bjuda på bagatellartat innehåll på en arbetsplats.”

Juryn i Branschens glädjespridare 2020

Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Resumé

Anna Dyhre, senior adviser på Coreworkers

Pia Grahn, tidigare vd för Regi/Årets Byrå

Malin Ingevall på Byråcoachen 

Jan Berkö, affärsområdeschef på Sprintad

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev