Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

”Jag orkade inte skriva en svår bok igen”

Publicerad: 23 maj 2014, 12:02

Josefin Palmgren.

Josefin Palmgren skrev boken ”Engångsligg” efter sin praktik i reklambranschen som 20-åring. Hon blev inte bara totalsågad av DN, utan också påhoppad av branschen. Idag har hon sadlat om och läser till psykolog.


Ämnen i artikeln:

#baramänniska

– Jag blev lite avskräckt i min nästa bok och tänkte mer på hur folk  skulle reagera. Jag orkade inte skriva en svår bok igen, säger hon.

Hennes  roman ”Engångsligg” kom ut på Albert Bonniers förlag år 2010.

DN:s kritiker Jens Liljestrand var skoningslös ” Självupptaget bottennapp.  Stockholmsnatten är både tråkig och pryd i ”Engångsligg”.

Josefin Palmgren ställer sig än idag frågande till all kritik.
– Jag tror att det kan vara svårt för gubbar att förstå att en bok som  handlar om kvinnlig ångest inte måste handla om sex eller hur det i  själva verket är att jobba i reklambranschen, säger Josefin Palmgren.

Hon  gjorde praktik på Saatchi & Saatchi och hennes bok handlade om  personen Klementin som rörde sig runt Stureplan och i Stockholms  reklamvärld.

”Jag förstår ju att det är meningen att jag och alla  andra moraltanter ska bli upprörda av Klementins beredvillighet att,  åtminstone rent principiellt, ”suga drinkkuk” (det vill säga ge  främlingar på krogen oralsex för att bli bjuden på drinkar), men snarare  är det Palmgren som känns lite pryd i sina skildringar”, skrev Jens  Liljegren i sin recension.

– Boken handlar inom traditionell kvinnlig  ångest, utan arg, elak och kaxig sådan. Den sågar inåt, utåt och  överallt, säger Josefin Palmgren.

Hur ser du på DN:s kritik?
– Det  kändes jättetrist och jag trodde kanske heller inte att man skulle ge  boken till honom för en recension. Jag tycker ändå att det var fiffigt  att huvudpersonen aldrig hade sex, säger Josefin Palmgren.

Har du talat med Jens Liljestrand efteråt?
– Nej, jag tror att det finns tillräckligt med människor i min omgivning  för att jag inte ska behöva lära känna en till, säger Josefin Palmgren.

Det var dock inte bara DN som reagerade negativt över boken, utan detsamma gällde reklambranschen.

Blev du ledsen över hur boken uppfattades av branschen?
– Jag vet inte riktigt. Jag har inte haft så mycket kontakt med folk, men  den handlade egentligen inte om hur det är att jobba i reklambranschen  då behöver man ju mer än två månader där. Det var inte menat som ett  påhopp på branschen eller folk jag träffat i den, säger Josefin  Palmgren.

Tror du att boken uppfattades så?
– Ja, när man läste  reaktionerna från reklambranschen så kändes det ju så, men då har man  missförstått vad jag ville säga, säger Josefin Palmgren.

Du kom med nya boken Etikett 2012? Så du vågade dig ju ändå en ny bok?
– Jo, men jag  tycker nog att jag blev lite avskräckt och tänkte mer på  hur folk skulle reagera. Jag skrev den nya boken lite för att komma på  fötter igen, säger Josefin Palmgren.

Det var så himla jobbigt alltså?
– ”Engångsligg” var ju inte bara min första bok. Jag var ju typ 19-20 år.

Tror du att du kommer att våga ta ut svängarna någon gång igen?
– Det vet jag inte, men jag hoppas väl det, säger Josefin Palmgren.

Hon är idag 25 år och läser till psykolog.

– Jag har alltid varit intresserad av psykologi. När jag var yngre var  det ju mer för mitt eget intresse, men nu har jag en tidig  medelålderskris och vill göra något för andra människor, säger Josefin  Palmgren.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

#baramänniska

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.