Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

Jobbade 130 timmar övertid på en månad – ledde till självmord

Publicerad: 10 oktober 2016, 12:49

Matsuri Takahashi arbetade på Dentsus digitala avdelning i Tokyo.

24-åriga Matsuri Takahashi sov bara runt 10 timmar i veckan. Men det hårda slitet på den japanska byrån Denstu kom med ett alldeles för högt pris.


Ämnen i artikeln:

Dentsu Aegis NetworkDentsu

Det var på juldagen i fjol som Matsuri Takahashi, 24 år, tog sitt liv i det egna hemmet. Självmordet föregicks av en intensiv arbetsperiod hos Dentsu, där hon jobbade på byråns digitala avdelning. Bara under en månad samma höst hade hon arbetat hela 130 timmar övertid och sovit endast tio timmar i snitt – per vecka, rapporterar sajten Tokyo Reporter.

Tiden innan självmordet fick vänner och anhöriga flera varningssignaler i form av postningar i sociala medier. Matsuri Takahashi skrev bland att på Twitter att hon "hellre dör än att det här fortsätter" och att "döden vore en befrielse". Samtidigt hånades hon av cheferna för att inte leverera nog, med budskap som att "dina 20 timmars övertid tillför inget till det här företaget".

Efter det tragiska dödsfallet anmälde Matsuro Takahashis familj händelsen till den japanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen. Förra veckan kom beskedet att hennes självmord ska klassas som "Karōshi" vilket betyder arbetsrelaterat dödsfall. Det gör det möjligt för de anhöriga att söka kompensation från en statlig fond för olyckor i arbetslivet.

Dentsu har kommenterat självmordet i ett uttalande där byrån beklagar det som hänt och att "vi tar vår medarbetares självmord på största allvar". Däremot vill de inte gå in på några detaljer kring hennes arbetssituation och hur den påverakde hennes hälsa.
– Inget jobb kan vara viktigare än livet (...) Min dotter sa till sina vänner att hon bara fick 10 timmars sömn i veckan, och att det ända hon kände för var att sova. Varför var hon tvungen att dö? säger hennes mamma Yukimi Takahashi.

I nummer 23-24 intervjuade Resumé en digitalchef på japanska Dentsu som berättade att han tidigare under karriären fått nöja sig med 2-3 timmars sömn per natt, men att han fått mer fritid i takt med att avdelningen han jobbar på vuxit. Övertid var dock fortfarande mer regel än undantag, konstaterade han då.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Dentsu Aegis NetworkDentsu

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.