Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

”Nyheter gör mig sjuk”

Publicerad: 26 januari 2015, 15:34

Egon Malmgren blir sjuk av nyheter.

Foto: Maria Blomquist/Sveriges Radio.

Nyhetsankaret Egon Malmgren har varit sjukskriven från Sveriges Radios Ekot-sändningar i över tio månader. Anledningen är PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. – Nyheterna gör mig både psykiskt och fysiskt sjuk, säger Egon Malmgren till GT.


Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

Sedan 1981 har Egon Malmgren jobbat som nyhetsuppläsare på Ekot – men för tio månader sedan blev det stopp. Han är 191 centimeter lång och har slagit i huvudet flera gånger på arbetsplatsen – något som lett till sjukskrivningar i flera omgångar, bland annat för hjärnskakning.

Det har lett till att han fått svårt att prata om nyheter som handlar om skador mot huvudet.

– Jag har ju ingen relation till exempelvis till Frida Wallberg, boxaren, men när nyheten om smällen mot hennes huvud kom blev min reaktion en slags förlamning. Jag blev som förlamad, både psykiskt och fysiskt. Jag hade inte pratat med mina arbetskamrater om det. Det var ganska obekant för dem, säger Egon Malmgren till GT.

I dag är han hemma i väntan på att få komma tillbaka till jobbet – men det är svårt att få vård. Egon Malmgren har gått hos sju-åtta läkare, men fått avslag på remisser.

Han minns en nyhet som särskilt drabbat honom hårt.

– När nyheten kom att Nils Horner skjutits ihjäl. Då slogs jag ut. Jag kunde inte samla mig, jag blev konstig och vandrade omkring i korridorerna. Det är en slags kraftig ångestreaktion. Man blir väldigt ledsen och tappar bort sig själv helt, säger Egon Malmgren.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.