Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

Petter: ”Jag bröt ihop – men jag är stolt över det”

Publicerad: 16 december 2014, 09:51

Petter i Musikhjälpen när han berättade att det inte blev någon brandtal

Foto: Skärmdump från SVT Play

Som programledare i Musikhjälpen bröt Petter ihop när han fick uppdraget att hålla ett brandtal. För Resumé berättar han om kampen mot prestationsångesten inne i buren som fått honom att lära känna sig själv. Rapparen ser likheter mellan pressen i livet som låtskrivande artist och människor som verkar i den hårt pressade mediebranschen. – Ni vet vad jag talar om, säger Petter till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Musikhjälpen#baramänniskaPetter

På söndagskvällen avslutades Sveriges Radios Musikhjälpen och 30,4 miljoner kronor samlades in till arbetet för att stoppa spridningen av hiv. Ett av de mest minnesvärda ögonblicken från årets program kom sedan programledaren och artisten Petter fick uppdraget att skriva ett brandtal, som till viss del skulle vara på latin.

– Jag fick ångest. Det kan verka naivt och direkt larvigt men jag tog det väldigt hårt eftersom text och framförande landar för mig väldigt nära mitt eget skapande och det jag gör som yrkesman. Där började min prestationsångest växa. Den växte lavinartat under de kommande dagarna och ibland ville jag bara försvinna för jag fick total panik. Det kallas prestationsångest, säger Petter till Resumé.

Dagarna gick och Petter berättade vid flera tillfällen om hur påfrestande uppdraget var för honom. På lördagskvällen hade han bestämt sig, tog bladet från munnen och öppnade sitt hjärta. Med tårar i ögonen berättade han varför han inte förmådde att skriva brandtalet. Resultatet: publiken, buren och lyssnarna gav honom värme, kärlek och hyllningar.

– Jag har ganska lätt för att öppna mig och i buren blev det ännu mer tydligt. Tårarna kom med alla känslor. Jag erkände att inte skulle fixa det och man behöver inte fixa allt i livet. Det har jag lärt mig nu. Vi gör vårt bästa och 99 procent av de som läser den här artikeln är människor som verkar i en extremt utsatt bransch med exakt samma press som jag lever med så ni vet vad jag talar om. Jag bröt ihop för jag visste att jag inte skulle kunna kvalitetssäkra texten, dessutom var det viktigaste punkten att jag inte tänker skriva ett tal under så pressades former som dessutom ska handla om ett sådant viktigt ämne som HIV. Jag skapar inte på det sättet och jag erkände min svaghet. Där bröt jag ihop. Men jag är stolt över det. Jag lärde känna mig själv inne i buren. Jag kan vara hård och ta mycket skit men jag är också känslig och kan lätt bli väldigt berörd.

Vad var dina förväntningar inför Musikhjälpen?
– Hade svårt att spekulera i det innan och jag är ödmjuk inför alla mina uppdrag. Ville göra mitt bästa för att axla min roll och lyfta ämnet samt engagera människor. Utöver det tycker jag det är svårt att spekulera. Nästa år, om jag får frågan igen, kan jag kanske planera bättre. Men mycket av det fina med musikhjälpen är att bara flyta med och släppa på hämningarna. Kodjo Akolor sade det bäst: "Det är som en berg och dal bana, det är bara att lyfta händerna och åka med".

Under dagarna riktade du bland annat en uppmaning åt näringslivet. Hur såg du på din roll i konstellationen med Kodjo Akolor och Linnea Henriksson? – Jag ville engagera näringslivet då det handlar om att få med alla på tåget. Vi lever i ett extremt komplicerat politiskt klimat där hela landet behöver se samtliga gå ihop för en god sak. Vi är i västvärlden bör vara väldigt ödmjuka och tacksamma för vår situation. Med det sagt är det viktigt att visa vår yngre generation att vi alla kan känna förståelse och empati samt öppna våra hjärtan.

– Jag vet det låter religiöst men det är exakt vad fan musikhjälpen handlar om samtidigt som vi försöker utbilda människor. Just därför är det viktigt att våra chefer, bossar och ledare kliver på och visar sin egen personal och människor överlag att alla kan engagera sig. Att det bryr sig. Jag skiter i pengarna, det är inte beloppet jag bryr mig om utan engagemanget, inget annat. Jag blir därför rörd när så mycket barn kämpar så hårt, därför kan våra toppar i näringslivet kanske göra samma sak. Det är enkelt. En lite handling som gör så mycket.

Beskriv  känslan när du klev ut från studion?
– Surrealistisk som en Dali-målning men så var också varje dröm inne i buren. Det var helt enkelt overkligt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.