Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

”Rädslan att misslyckas är starkare än viljan att lyckas”

Publicerad: 29 januari 2015, 14:07

Göran Åkestam på Resumés Talangforum i morse.

Foto: Andreas Elgstrand.

På torsdagens Talangforum höll Göran Åkestam, vd för Åkestam Holst, ett föredrag på temat #baramänniska. Det blev ett öppenhjärtligt samtal om copywriterns dåliga självförtroende, hans utbildningskomplex och om rädslan att misslyckas. Här är sex tillfällen som varit avgörande för hans karriär.


Ämnen i artikeln:

Göran ÅkestamTalangforumÅkestam Holst#baramänniska

På torsdagsmorgonen hölls seminarieserien Resumé Talangforum på Summit på Grev Turegatan i Stockholm. Göran Åkestam, prisbelönt copywriter och vd för Åkestam Holst sedan 17 år tillbaka, var inbjuden för att prata om misstagen som byggt hans karriär.
– Jag har gjort så jävla många misstag att det är svårt att sortera bland dem, säger han.  

Göran Åkestam inledde med en presentation av sig själv. Han berättade om höjdpunkter i både karriären och privatlivet. Men efter några minuter blev tonläget ett annat:
– Men det här är också jag. Jag tycker att detta – att stå på scen – är det läskigaste som finns. Jag vänjer mig aldrig.

Därefter följde en ärlig berättelse om en prisad kreatör som trots det ständigt är rädd för att misslyckas. Göran Åkestam har gjort en karriär många inom kommunikationsbranschen bara kan drömma om. Genom åren har han och byrån vunnit otaliga priser, men parallellt med detta har han brottats med en sviktande självkänsla, en scenskräck och ett utbildningskomplex.  

Det är första gången Göran Åkestam talar offentligt om sitt sviktande självförtroende:
– Det här kan inte vara något jag är helt ensam om att brottas med. Och det är också därför jag vill lyfta det i dag.

Upplever du att ni på Åkestam Holst har en öppenhet kring de här frågorna?
– Ja det tycker jag att vi har. Det är okej att känna scenskräck. Men det är klart, många tycker att i den här branschen bör det inte vara några problem att hålla en presentation. Men jag menar att vi är kreatörer och inte estradörer, säger Göran Åkestam.  

När han var ny i branschen, under 70-talet, var alkoholkonsumtionen högre och flera kollegor hamnade i missbruk. På frågan om det är någon i hans närhet som drabbats svarar han:
– Bland folk jag har känt väl är det en person som har supit ihjäl sig.

Men när han får frågan om problemets omfattning i dag säger han:
– Det drabbar väsentligt färre nu än tidigare. Men det är en bransch som består av många fria själar och då ligger missbruksproblematiken ibland nära.  

Det genomgående budskapet Göran Åkestam förde fram var att ingen är perfekt och att man därför bör se sina begränsningar som en tillgång. Och så det klassiska – att det aldrig blir som man tänkt sig, men att ingenting är omöjligt.
– Kunde jag, så kan du.  

Sex tillfällen som varit avgörande i Göran Åkestams karriär:
# Det faktum att Göran Åkestam inte läste vidare efter studenten. Det ledde till ett utbildningskomplex, men också till att han kom in i branschen tidigt och redan som ung skaffade sig en gedigen yrkeserfarenhet.

# Göran Åkestam tackade nej till ett jobb han erbjöds på Hall & Cederquist under byråns glansperiod. Anledningen var hans dåliga självförtroende och en rädsla för att inte göra ett bra jobb. Men det positiva som kom ur det är att Göran Åkestam inte tar på sig saker han inte tror att han klarar av.

# Göran Åkestam startade en byrå tillsammans med en gammal vän utan att ha diskuterat vilken typ av reklam de skulle göra. Deras delade åsikter gjorde att det bara höll i ett halvår. Men det ledde till att han lämnade ett jobb han annars skulle ha haft svårt att lämna på grund av sin starka lojalitet till byrån.

# Göran Åkestam tog ett jobb på Hall & Cederquist, det var dock när deras glansdagar var över. Men det var bra på så sätt att han därefter kunde släppa drömmen om ett jobb på byrån.

# Göran Åkestam började på Nord & Co utan att ha gjort någon vidare research om dem. Han insåg ganska snabbt att ägarna var på väg därifrån. Men hade han inte börjat jobba där hade han inte heller varit med och startat Åkestam Holst ur Nord & Co.

# Sedan tackade Göran Åkestam ja till att bli vd och starta Åkestam Holst trots sin stora scenskräck och sin rädsla med förhoppningen att de känslorna skulle botas av det. Något som inte inträffade, men i dag är han glad över att han vågade ta sig an utmaningen.

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.