#Baramänniska
Swedish Content Agencies: Digitaliseringen central i den ökade stressen
Publicerad: 26 mars 2018, 12:21
Madeleine Bäck och Maria Westman på Swedish Content Agencies.
Branschorganisationen Swedish Content Agencies om vad som drivit upp tempot på byråerna och vad de själva kan göra för att komma till rätta med stressen i contentbranschen.
Resumés granskning "Jobbstressen blev Peters död" har väckt flera reaktioner sedan den publicerades i går. Här berättas om hur Peter som arbetade på contentbyrån Sitrus (numera Nordic Morning), blev utbränd och tog sitt liv. I ett beslut bedömer Försäkringskassan att dödsfallet på grund av en arbetsskada.
Swedish Content Agencies vd Madeleine Bäck har själv arbetat ett tiotal år i byråbranschen, de senare som byrå-vd. Hon har genom sitt yrkesliv sett hur stressnivån har ökat.
– I konsultbranscher handlar det om att göra det bättre för kunden hela tiden för att behålla uppdragen. Det är också en bransch fylld av kreativa och ambitiösa människor som drivs av att prestera. Då gäller det att ha chefer som sätter tydliga gränser när det går för långt. Det är viktigt att arbetsmiljöfrågan belyses på allvar. Människor som mår bra och lönsamhet hänger ihop.
Vi har en kommunikationsbransch där det har hänt väldigt mycket de senaste tio åren. Landets tidningsredaktioner har bantat organisationerna i den digitala omställningen och reklambyråer jobbar många övertidstimmar. Vad specifikt har hänt i contentbranschen som gör den mer sårbar för att hamna i en situation där stressen drivs upp?
– Först och främst vill jag poängtera att jag inte tror att contentbranschen är mer sårbar än någon annan del av kommunikationsbranschen. Men det som har skett är att digitaliseringen gjort att många anställda fått fler arbetsuppgifter samtidigt som branschen konsolideras. Det har bidragit till att stressen ökat på vissa håll. Jag tror att multikompetensen behöver finnas på flera anställda så att arbetsuppgifter kan delegeras i en högre utsträckning.
I samband med #sistabriefen började Swedish Content Agencies få upp ögonen för att göra en större insats kring arbetsmiljö. Frågan kommer dessutom att tas upp vid branschorganisationens nästa styrelsemöte de 10 april.
– Jag tror att vi kan göra mycket mer i de här frågorna. Vi ser att HR-frågor kommer högre upp på agendan och att fler och fler chefer börjar inse att det är en nyckel till framgång.
Swedish Content Agencies ordförande Maria Westman säger om Resumés granskning:
– Det är en helt fruktansvärd historia. Jag blev jätteberörd och mina tankar går givetvis till hans närmaste.
Maria Westman har varit aktiv inom contentbranschen under mer än 15 års tid och flera år som chef på bland annat Appelberg hon märker en utveckling som på vissa sätt går åt fel håll:
– Arbetsmängden tilltar för många byråer. Tempot har trissats upp och det gäller inte bara kommunikationsbranschen utan näringslivet som helhet. Det är ingen tillfällighet att Arbetsmiljöverket införde nya riktlinjer under förra året.
Vad tror du detta beror på i just contentbranschen?
– Det finns så klart flera avgörande faktorer. Det finns en baksida med digitaliseringen som å ena sidan gör att vi kan jobba effektivare, å andra sidan skapar det också en förväntan på att folk ska vara tillgängliga. Konsekvensen blir att man tar med sig arbetet hem i en större utsträckning än tidigare. Det gäller både chefer och anställda.
Contentbranschen har haft ett antal år med uppåtgående kurvor där marknadscheferna lägger en allt större del av sin budget på contentbyråer.
– Det är en extremt rolig tid för branschen med den tillväxt som har varit. Samtidigt blir det ännu viktigare att ta tag i frågor som denna, att skapa en sund kultur och arbetsmiljö
Vad anser du om Peters situation på Sitrus och chefernas agerande?
– Jag vill inte kommentera byrån specifikt. Generellt kan jag säga att en sjukskrivning på heltid är en väldigt tydlig markering som måste respekteras. Är man sjukskriven för utbrändhet är det ingenting att diskutera, personen ska inte jobba.
Vad kan ni från Swedish Content Agencies göra?
– Vi har ett antal idéer som aktualiserades redan under #sistabriefen och som har bäring på er granskning. Det handlar bland annat om at skapa forum där chefer kan utbyta erfarenheter och diskutera exempelvis arbetsmiljö och stress. Vi ser dessutom hur kundnöjdhet och nöjda medarbetare hänger samman. Det är människor vi jobbar med. De är vår viktigaste resurs och det får vi aldrig glömma. Jag tror att vi har ett bättre tillfälle än på länge när det kommer till att göra någonting åt situationen.
– Alla har ett ansvar att jobba proaktivt med att skapa en sund arbetsmiljö. Det bästa är ju trots allt att det aldrig kommer till den punkt att någon mår dåligt, utan att det kan motverkas i tid. För detta krävs bland annat en öppen dialog mellan alla på arbetsplatserna samt bra chefer som ser medarbetarna.