Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

”Utmattningen gör att du känner dig misslyckad”

Publicerad: 27 mars 2018, 08:34

Malin Ingevall har arbetat 20 år i branschen, varav 6 som vd. Nu hjälper hon andra att hantera stressen.


Ämnen i artikeln:

Stress#baramänniskaSticky Beat

Malin Ingevall arbetade som vd på det digitala produktionsbolaget Sticky Beat fram tills för cirka tre år sedan. Sedan kände hon att engagemanget i hälso- och hållbarhetsfrågor var större än att leda byrån. Därför hoppade Malin Ingevall av och i dag föreläser och utbildar hon inom stressbalansering och personlig hållbarhet.

När hon läste Resumés granskning av jobbstressen som ledde till Peters död reagerade hon starkt.
– Man blir sorgsen och undrar hur det kan gå så långt. Men det kan göra det om man drabbas av en utmattningsdepression, säger Malin Ingevall.

Hon rabblar siffrorna kring hur den ohälsosamma stressen blivit ett allt större problem i samhället:
– Sjukskrivningstalen har ökat med 70 procent på fem år, och 95 procent av dem är stressrelaterade. Och lågt räknat kostar en utbränd medarbetare från 388 000 kronor och uppåt enligt arbetsmiljöverket.

Varför ökar stressrelaterade sjukskrivningar så pass mycket?
– Det finns en massa skäl. Ett kan vara att vi är sämre på att återhämta oss i dag, ett annat att vi har många oklara arbetsbeskrivningar, prioriteringar och förväntningar på oss. Kommunikationsbranschen är nog inte på att ta hjälp av och följa de riktlinjer, verktyg och processer som arbetsmiljöverket faktiskt har tagit fram. Har du rutinerna på plats och agerar proaktivt kommer du få en större tillgång till medarbetarna, med mer kreativitet och effektivitet. Och lönsamheten har en stark koppling till det vilket jag hoppas fler ser.

Hur tycker du att kommunikationsbranschen står sig jämfört med andra branscher?
– Svårt att säga men jag upplever att vi generellt är dåliga på att investera i utbildning och personlig utveckling. Många ledningsgrupper tycker det är svårt att avsätta tiden för att jobba med arbetsmiljö och hälsa. Många chefer kanske är duktiga på att sälja eller driva projekt, men vet inte hur man ska leda människor. Men det är en grymt bra investering att lära sig mer om ledarskap och arbetsmiljö.

I Peters fall kan det ha handlat om att byrån inte agerade tillräckligt kraftfullt när han signalerade om att arbetsbelastningen var för hög.
– Det finns en massa signaler och symtom på stress. Det handlar om att lyssna och förstå vad som är stressymptom hos olika personer. För att förstå det måste man kunna prata om det och dela med sig. Om någon med hög integritet säger att den sovit dåligt några nätter kan det räcka för att man ska ta det på allvar, säger Malin Ingevall.

Samtidigt uppmanar hon alla som känner av symptom på utbrändhet att våga prata om det med chefer och kollegor.
– En del i sjukdomsbilden är att du känner dig otillräcklig och misslyckad. Då vill du inte säga "jag klarar inte det här". Det blir en ond cirkel. Samtidigt visar forskning att du tappar upp emot 38 procent av din effektivitet och gör fler fel när du är drabbad av ohälsosam stress.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.