Annonssamarbete
Byråcoachen
Missbruk och medmänsklighet: Så hanterar du alkoholproblem på jobbet
Publicerad: 25 november 2021, 16:32
För många arbetsgivare är det självklart att erbjuda alkoholfria alternativ på jobbfesten. Men det finns mycket mer som du behöver, kan och vill göra när det kommer till att hantera alkohol- och missbruksproblem på jobbet.
”Vi kan klara svåra saker” är ett citat som författaren Glennon Doyle fångade upp i klassrummet som liten och sedan hade stor hjälp av i sin resa till nykter alkoholist.
Det kan också vara ett bra citat för dig som arbetsgivare att ha på väggen. För visst ingår det i jobbet att ta tag i svåra saker likaväl som att fira framgångar. En sån sak är att se och agera om någon är sjuk i eller på väg in i ett missbruk. Det kan vara avgörande.
Jag blir glad varje gång jag i sociala medier ser någon fira och stolt berättar hur många år de varit nyktra. Som ett nytt gladare liv, fritt från ångest. Det pågår garanterat i din närhet och både individen, kollegorna och lönsamheten påverkas.
Enligt Alkoholrapporten 2021 är det minst 3 miljoner svenskar som lider dagligen. Vidare vittnar den om att:
* Produktionsbortfallet i Sverige på grund av alkohol beräknas vara 35 miljarder kronor.
* 1 miljon vuxna har problem med alkohol.
* 2 miljoner lider av att ha någon närstående som missbrukar
* Var tredje svensk har en konsumtion som är i riskzonen.
* Var femte person har någon gång under uppväxten problem med en förälder som dricker för mycket.
Vår bransch är inget undantag åt det positiva hållet.
Alla känner någon.
När Agneta Trygg (grundare till Trygga Barnen, medarbetare i byråbranschen och medberoende till Hans Trygg, byråägare) ställer frågan om åhörarna på en föreläsning har alkoholproblem räcker ingen upp handen. När hon i stället frågar om man känner någon som har problem åker i princip alla händer upp.
Det drabbar vart femte barn.
En situation jag själv aldrig glömmer är när jag frågar barnet som har ont i magen hur det är? Han är orolig för föräldern som skulle ta en fika med en kompis men inte kommit hem än, klockan är 17. Inget konstigt tänker jag. När han säger att föräldern har slutat skriva punkter i sina sms blir jag ett stort frågetecken. Tills jag får veta att det är ett tecken på att föräldern har druckit. Då får även jag ont i magen och ett hugg i hjärtat.
Missbruk är ett problem som man kan dölja rätt bra om man vill. Du som arbetsgivare, och medmänniska, behöver lära dig att se signalerna.
Ja det kanske är obekvämt att prata om, men kan du låta bli?
Ta in att:
* Om ni är fler än 3 har du statistiskt sett någon som är sjuk i din organisation.
* Det finns ungefär 5 medberoende per missbrukare som ständigt parerar, täcker upp och kontrollerar den som är sjuk. Här påverkas produktiviteten i stor grad, men även fysisk och psykisk hälsa.
* Kostnaden för en sjukskriven person börjar på 400 000 kronor och går uppåt enligt Arbetsmiljöverket.
* Det finns stöd att söka för rehabiliteringsinsatser.
* Mänskligt lidande-listan kan göras lång. Familjen, relationer, jobbet, vänner, fysiska och psykiska hälsan…
* Det innebär mer konflikter, lögner, ökad otrygghet, oro både för individen och de närmaste.
Konkreta tips
Agneta som idag driver Trygga Vuxna delar med sig av konkreta tips på vad hon önskar att alla arbetsgivare vet och gör. Ofta saknar byråer en HR-ansvarig på plats, som har kunskap och utbildning i att upptäcka och agera i såna här lägen.
Det handlar om att våga se, våga fråga och våga agera.
Våga se
Skaffa och lyft kunskap och prata om signaler som är bra att vara vaksam på.
* Årlig föreläsning om Alkohol och drogmissbruk och efter det samtal i mindre grupper på er arbetsplats. Öka kunskapen och träna på att prata om det. Samla in input till hur er policy och kultur kring alkohol och droger bör se ut.
* Vad ser du och andra för signaler på att något inte står rätt till? Vad säger magkänslan?
Till exempel:
- Återkommande korttidsfrånvaro
- Svårt att koncentrera sig, prestera eller vid press ofta blir sjuk
- Nedstämd, drar sig undan, undviker gemensamma luncher / fika
- Spårar ur på festen / middagen
- Någon som gör andra kollegor obekväma eller otrygga
- Någon som ”måste dricka” eller uttrycker frustration över att alkoholen begränsas/tas bort
Osv osv…
Detta kan såklart vara signaler på annat, men väl värt att uppmärksamma oavsett anledning.
Våga fråga
Vid anställningsintervjun kan du ta upp att ni har policys för arbetsmiljö och hälsa hos medarbetare. Nämn er alkohol- och drog-policy och att ni ämnar agera vid misstanke utifrån omtanke, välvilja och ert arbetsgivaransvar. Hur ställer sig kandidaten till det?
Vid medarbetarsamtalet, ta upp frågan om hur hen upplever att det funkar, om det är någon oro, obekväm situation kopplat till alkohol eller något som du som arbetsgivare bör känna till / vara observant på.
I medarbetarundersökningen, ställ frågor om mående, energinivå, stressupplevelse, hälsa osv. Psykiska ohälsan ökar, och du vill fånga det så snabbt som möjligt oavsett bakomliggande orsak.
Uppmuntra medarbetare att själva skaffa koll genom att testa sina vanor. Till exempel här.
Våga agera
Det finns erfarenheter och så mycket hjälp att få, och ge.
Policy - för vad som gäller kring alkohol och droger i samband med arbetet. Levandegör den med genom diskussioner om förhållningssätt, regler och vad ni gör om ni misstänker något. Exempel på rubriker i din policy får du från oss - maila bara till hej@byracoachen.se så hjälper vi dig!
Process - för hur ni agerar om ni misstänker och / eller konstaterar missbruk, riskbruk eller medberoende. Kommunicera den. Då blir dina medarbetare trygga med att den som behöver får hjälp.
Bestäm syftet med att ses. Syfte och mål med kick offer kan variera. Är det för att utvecklas tillsammans, lära känna, fira osv? Baserat på vad ni vill uppnå med träffen är det lättare att välja innehåll. Både i form av mat, dryck, tid och övningar. Det är varken en skyldighet en rättighet med alkoholhaltiga drycker i jobbsammanhang. Dessutom uppskattar många medarbetare att få skapa upplevelser tillsammans. Inte primärt dricka. De värderar sitt mående, sin träning eller att vara pigg dagen efter.
Alkoholfritt är attraktivt. Såklart kan det ibland kännas rätt, vara trevligt och att bjuda på dryck vid en aw eller middag är något som vi vill kunna göra. Se till att alltid presentera minst lika goda och lyxiga alkoholfria alternativ.
Bestäm gärna i förväg hur många glas/enheter företaget bjuder på. Vanligt är till exempel två glas öl eller vin, ingen starksprit. Vill man ha mer beställer och bekostar man det själv.
Ta samtalet direkt - om du misstänker eller känner dig orolig för någon. Våga berätta om din oro, använd konkreta exempel på när du reagerat. Utgå ifrån jag-perspektivet och ge inte råd om vad personen ska göra. Låt samtalet vara öppet. Fler tips får du hos Systembolaget och IQ.
Kontakta anhörig - om du misstänker och är orolig för någon, fråga om du får kontakta en anhörig.
Och till sist: Fundera på hur du vill bli ihågkommen!
Att du har läst ända hit säger mig att du är en av de som kommer att göra skillnad när det gäller. Tack för det!
Som arbetsgivare är det inte ens ett val. Det är din skyldighet. Och jag vet att du kan klara svåra saker.
Vill du ha vår hjälp av oss finns vi ett mail bort; hej@byracoachen.se
Trygga Barnen för barn upp till 24 år, www.tryggabarnen.se
Trygga Vuxna - för vuxna som vill ha stöd, www.tryggavuxna.org
Artikeln var ett annonssamarbete