Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Aftonbladet värvar Stora Journalistpriset-vinnare

Publicerad: 8 februari 2017, 13:47

Johanna Bäckström Lerneby.

Foto: Pressbild

År 2015 vann Johanna Bäckström Lerneby Stora journalistpriset för Filter-reportaget "Att skapa ett monster". Nu blir hon krim-redaktör på Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Håkan Andreasson

Johanna Bäckström Lerneby började sin journalistbana på Norrbottens-Kuriren 1992. 1996 gick hon vidare till Göteborgs-Posten, där hon bland annat arbetade fem år som kriminalreporter. Sedan 2008 har Johanna Bäckström Lerneby återfunnits på SVT i en rad olika roller – reporter på Uppdrag granskning, SVT Västnytt och Rapport i Göteborg samt som Europakorrespondent i Bryssel. Sedan 2015 har hon varit publiceringsledare på SVT Sport.

Nu går hon över till Aftonbladets krim-redaktion.
– Vi är väldigt stolta över rekryteringen av Johanna Bäckström Lerneby. Hennes journalistiska erfarenhet och kompetens blir en stor tillgång och kommer att utveckla vår journalistik ytterligare, säger redaktionschef Håkan Andreasson i en kommentar.

Utöver jobbet på SVT har hon skrivit boken "Handelsvara: Kvinna". För två år sedan vann hon StoraJournalistpriset i kategorin "Årets berättare" för reportaget "Att skapa ett monster" i Filter. Hon har också nominerats till Grävande Journalisters Guldspaden fem gånger i olika klasser och fått utmärkelsen två gånger.
– Om man som jag gillar att driva nyhetsarbete digitalt, både med snabbhet och djup, så är Aftonbladet det mediahus där man ska jobba. Aftonbladet är bäst i Norden på den typen av journalistik. Aftonbladet är en intressant arbetsplats som vågar prova nya berättargrepp och har en spännande tv-utveckling, säger Johanna Bäckström Lerneby och fortsätter:

– Det är i kriminaljournalistiken jag har mitt hjärta. Att då få chans att leda några av Sveriges bästa kriminalreportrar är ett drömjobb för mig. Det är en tjänst som är omöjlig att tacka nej till.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Håkan Andreasson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.