Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Bildade kreativ duo på Berghs – värvas till AKQA i Venedig

Publicerad: 5 december 2018, 08:59

Copywritern Simon Magnusson och art directorn Victor Lindkvist tog examen från Berghs i våras. Sedan några veckor tillbaka arbetar duon på AKQA i Venedig.


Duon frilansade för byrån redan under studietiden. Med flytten till byråns italienska filial finns även möjligheten att jobba mot AKQA:s kontor i Paris och Berlin.

Varför just Italien?
– Vårt stora mål var att ge oss av på något typ av äventyr efter examen. Vi ville till en byrå med höga framtidsambitioner som inte låg svinlångt bort från vårt Stockholm, och hade haft kontakt med AKQA ett tag när deras Venedig- och Milanokontor dök upp som alternativ. Även om vi såklart hade sämre koll på den italienska marknaden än den svenska eller engelska, så kändes det alltmer rätt desto mer som föll på plats.

Hur skiljer sig byråkulturen och marknaden från Sverige?
– På förhand framstod italienska byråer som mer hierarkiska, men vi har haft turen att bli motbevisade. Vi har fått lite av en social uppförsbacke sen vi berättade att vi brukar ha bea på pizzan, men det ordnar sig nog. Alla har varit supervälkomnande och visat oss runt.

Marknaden gör en liknande resa som den där hemma, där traditionell reklam i allt större utsträckning får lämna plats för nya typer av format och projekt. Därför kommer kunder till AKQA.

Vad har ni gjort innan?
– Innan Berghs har Simon jobbat inom restaurangbranschen och läst på Stockholms Universitet och Victor har pluggat två svängar i USA och frilansat som grafisk designer. Båda är avdankade elitidrottare som inte nådde någon vart.

Beskriv Milos Obradovic (ECD på AKQA reds. anm)?
– Han har varit med och skapat otroliga kampanjer som Always #LikeAGirl, Heinekens World's Apart och Diesels DEISEL, men det som kanske imponerar mest är hans beslutsamhet om få andra att skapa kommunikation som är något annat än det förväntade.

Vad får ni i Venedig som ni inte skulle fått på en byrå i Stockholm?
– Vi tycker att Sverige är ett av världens bästa reklamländer på i princip alla sätt, så vi är glada över hur mycket kontoret här ändå påminner om våra byrå-erfarenheter hemifrån. Sen medför AKQA-nätverket chanser att jobba med både varumärken och kontor som vi drömt om sen vi började på Berghs, så det känns stort att få bli en del av.

Hur kom det sig att ni började jobba mot AKQA på frilansbasis?
– Både vi och byrån tyckte att det var rimligt att känna på varandra på distans i och med att flytten var ett ganska stort steg för båda parter. Vi kommer till ett nytt land med allt vad det innebär, och det otroliga HR-teamet har fått rodda med allt från arbetstillstånd, flyg och boende till att agera tolkar på restaurang.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.