Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Chefredaktören lämnar Fokus

Publicerad: 4 maj 2015, 07:49

Martin Ahlquist

Foto: Magnus Bergström

Efter sex år lämnar Martin Ahlquist rollen som chefredaktör och ansvarig utgivare för nyhetsmagasinet Fokus.


Ämnen i artikeln:

Martin AhlquistFokus

Martin Ahlqvist var med och grundade Fokus tillsammans med Karin Pettersson, Lars Grafström och   Martin Ådahl 2005 och har varit tidningens chefredaktör sedan 2009. Nu har han valt att lämna tidningen.

– Fokus redaktion är den smartaste i landet och det har varit en oerhörd förmån att få   bygga upp och leda den. Jag har varit med i ledningen för Fokus ända sedan starten   för snart tio år sedan och nu känner jag att det är dags för någon annan att ta över.   Idag har Fokus en självklar plats på den svenska mediekartan med ett publicistiskt   genomslag som går långt utanför den egna läsekretsen. Med de medarbetare, den   styrelse och de ansvarsfulla ägare som Fokus har är jag fast övertygad om att   tidningen kommer att fortsätta växa, säger Martin Ahlquist i ett pressmeddelande.

Nu går redaktionschef Anna Körnung in som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare i väntan på rekryteringen av en ny chefredaktör. En rekryteringsgrupp har tillsatts för att rekrytera Martin Ahlquists efterträdare. Gruppen består av Henrik Frenkel, Mattias Fyrenius vd för Nobel Media, och Viveca Ax:son Johnson, ordförande för Nordstjernan.

– Martin har successivt förnyat Fokus till att bli en oerhört spännande tidskrift med   landets kanske bästa och mest profilstarka redaktion.  Det är ett imponerande arbete   han gjort att etablera ett svenskt nyhetsmagasin av hög internationell standard,   säger Henrik Frenkel, styrelseordförande för Fokus i en kommentar.  

Fokus, som i höst fyller 10 år, har dessutom fattat beslut om ett stort och omfattande utvecklingsarbete som ska säkra tidskriften i en ny tid på mediemarknaden. Som ett led i det arbetet har Johanna Frelin, vd för Hyper Island och Thomas Peterssohn, koncernchef för MittMedia valts in i styrelsen. Fokus ägs av FPG Media, vars tre största ägare är Nordstjernan Kultur och Media AB, Johan Björkmans Allmännyttiga Stiftelse och Tagehus Holding AB.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Martin AhlquistFokus

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.