onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Christina Knight lämnar INGO

Publicerad: 23 september 2015, 07:50

Christina Knight ska skriva en ny bok.

Foto: Jimmy Eriksson.

INGO:s kreativa chef Christina Knight har sagt upp sig. Nu ska hon skriva en ny bok och ägna mer tid åt att transformera branschen.

Ämnen i artikeln:

ReklambranschenIngoJämställdhetChristina KnightMångfald

FT

Fredrik Thambert


DM-specialisten Christina Knight anslöt till Ogilvy (sedermera INGO) för åtta år sedan. På byrån har hon arbetat som creative director och ansvarat för några av byråns största kunder som DHL, Kraft och Astra Zeneca. Men nu har det blivit dags att ta nästa steg i karriären.
– Det är ett beslut som har växt fram. Det är ett hyfsat stort beslut att säga upp sig från en byrå där man jobbat i åtta år och trivs bra. Jag bestämde mig i somras men det har mognat fram under längre tid, säger hon.

Vid sidan av jobbet har Christina Knight skrivit den uppmärksammade boken "Mad Women" och föreläst mycket om branschens bristande mångfald och jämställdhet. Det kommer hon att ägna mycket mer tid åt framöver.
– Jag är i behov av att utmana mig själv. Det har dels att göra med boken, och att den fortfarande är så aktuell. Den leder till nya sammanhang och öppnar dörrar och jag får inbjudningar om att föreläsa runt om i världen. Sedan brinner jag för frågan, och det ger mig väldigt mycket energi och glädje. Dels har jag också bestämt mig för att skriva bok nummer två. Jag vill unna mig att göra det utan att jobba heltid samtidigt, säger hon.

Nu ska hon arbeta i egen regi, och kan därigenom få mer tid att jobba med frågorna hon brinner mest för.
– Mitt fokus har flyttats från rena reklamkampanjer till att jobba med branschens struktur och framtid. Inte minst för att spegla verkligheten bättre och vara relevanta för olika målgrupper. Det finns inget som säger att jag inte kommer jobba på byrå igen. Men just nu vill jag ta tiden att fokusera på det här, säger Christina Knight.

Däremot utesluter hon inte traditionella reklamuppdrag.
– Jag ställer självklart min erfarenhet till förfogande vad gäller strategi och kreativitet. Men jag vill vara en "agent, not an agency". Efter 30 år i branschen har jag ett stort nätverk, så jag hoppas att folk ska höra av sig med spännande utmaningar.

Hur stora är branschens utmaningar vad gäller jämställdhet och mångfald i dag?
– Vi har kommit en bra bit på vägen. I dag är det en självklarhet att man står bakom frågan. Allt annat är passé. Men för mig räcker det inte med en numerär övning, att man är 50/50 i ledningsgruppen och andra skrån. Det handlar jättemycket om de subtila frågorna: vad har man för kultur på byrån och hur upplever folk det är att jobba där? De nyanserna måste man jobba med för att främja en kultur där alla perspektiv tas upp och mångfalden respekteras och för att reklamen ska bli relevant och lönsam.

INGO:s ecd Björn Sthål har förståelse för Christina Knights beslut att lämna.
– Det är så klart tråkigt. Hon är en fantastisk person som kommer att vara saknad. Men vi förstår alla att hon tar steget. Det känns väldigt naturligt att hon ska förkovra sig mer i sin författarkarriär och att hålla föreläsningar.

Hur ska ni ersätta henne?
– Det är inte helt klart än, utan det är något vi pratar om. Men vi ska naturligtvis hitta en bra lösning för byrån.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev