Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

David Sandström slutar på DDB: ”Aldrig tagit en paus i livet”

Publicerad: 31 augusti 2016, 11:16

DDB:s vd slutar utan att ha klart med nytt jobb.

Foto: Andreas Elgstrand

Efter drygt fyra år som vd lämnar David Sandström DDB Stockholm. Vad som blir nästa karriärsteg är inte klart. Först ska han bli pappa.


Ämnen i artikeln:

Niclas MelinDavid SandströmReklambranschenDDB StockholmTove LangsethJacob Sandström

För sju år sedan rekryterades David Sandström som planner från mediebyrån Carat. Karriären på DDB har gått i raketfart sedan dess. Som blott 29-åring blev han utsedd till vd för Sveriges näst största byrå – ett jobb han haft fram till nu.

David Sandström har nämligen sagt upp sig, och slutför nu sina sista projekt på byrån. Han berättar att beslutet har växt fram sedan i våras. Efter sommaren kände han att tajmingen var rätt, både för honom själv och byrån.
— DDB är i en intressantare position än någonsin där man på allvar börjar få ihop kreativitet, digitalt och design. Det kommer att krävas 100 procents dedikation för att förvalta den positionen och jag känner inte riktigt att jag kan ge det just nu.

Det finns tre förklaringar till att drivet har börjat tryta.
– Dels har det växt fram en känsla av att jag behöver en ny utmaning, och dels har jag drivit transformationen hårt i 4,5 år vilket har tagit på krafterna. Men än viktigare så kommer jag i oktober att bli pappa, något jag ser fram emot och verkligen vill fokusera på nu i början, säger David Sandström.

LÄS MER: All time high för DDB

Förra veckan berättade Resumé att Telia bryter med DDB. Men den forna storkunden har legat hos systerbyrån Ehrenstråhle sedan ett drygt år tillbaka, vilket gör att DDB Stockholms affärer inte påverkas, menar han.
– Att leda DDB är det absolut roligaste jag har gjort och jag är grymt stolt över allt som vi gemensamt åstadkommit. Jag kommer att se tillbaka på den här tiden med väldigt mycket glädje. Det är också viktigt att jag känner att jag lämnar DDB i ett väldigt bra skick efter fantastiska pitchvinster. Jag kommer dock inte helt att kunna slita mig från allt som sker på DDB utan kommer under en tid framåt fortsatt att vara involverad i några utvalda projekt, säger David Sandström och tillägger:
– För en stund så är dock mitt besök i branschen över. Men man vet aldrig framåt.

Varför slutar du utan något nytt klart?
– Det är egentligen två anledningar. Den första är att jag aldrig tagit en riktig paus i mitt liv för att fundera på vad jag verkligen vill göra. Jag tror att jag behöver komma ner i varv lite för att hitta en utmaning som på riktigt känns rätt framåt. Den andra anledningen är att jag aldrig skulle springa runt och leta jobb medan jag är vd på DDB. Lite lojalitet kan man väl ändå kräva.

Hur känns det?
– Oerhört obekvämt vilket jag tolkar som något bra. Det hade varit enklare att ha något klart redan nu som man bara kan hoppa vidare till, men jag är inte känd för att välja den enkla vägen.

Hur går dina tankar om nästa karriärsteg?
– Den största anledningen till att jag sagt upp mig är att jag vill göra något nytt. Inte något lite annorlunda, utan genuint nytt. Jag är alldeles för ung för att inte fortsätta utmana mig själv och köra i diket några gånger.

LÄS MER: Stor intervju med David Sandström

DDB:s Nordenchef Niclas Melin tackar sin vd och hoppas att de ska kunna hitta former för fortsatt samarbete inom nätverket:
– David har gjort fantastiskt jobb och på många sätt är han en "one of a kind". En otroligt duktig, kompetent och trevlig kollega som har betytt mycket för byrån, personalen och våra kunder. Hans arbete med DDB kommer att sitta kvar i väggarna många år framöver.

Byrån väljer nu en modell för dubbelt ledarskap. Cd:n Tove Langseth och kundansvarige Jacob Sandström tar över. Läs mer om det här.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.