Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Dubbla avhopp från Fokus

Publicerad: 5 januari 2016, 14:05

Ebba Bonde och Anna Ritter.

Foto: Fokus.

Den hyllade AD:n Ebba Bonde och redaktören Anna Ritter, som varit med sedan starten, lämnar Fokus. Samtidigt står tidningen inför en omgörning och ny organisation.


Ämnen i artikeln:

Ebba BondeFokusJan Huss

Den nya chefredaktören Johan Hakelius och redaktionschefen Jan Huss tillträder sina tjänster på Fokus i dagarna. I samma veva drabbas magasinet av två avhopp. Redaktören Anna Ritter som har jobbat på Fokus sedan starten för tio år sedan har bestämt sig för att lämna. Istället blir hon redaktör på tidningen 1177 Vårdguiden.
– Jag fick ett roligt jobberbjudande som jag tackade ja till. Jag kände att det var läge att göra något annat, och tajmingmässigt var det lämpligt nu när vi får nu chefredaktör och redaktionschef, säger hon.

Hur känns det att lämna?
– Det är blandande känslor. Jag känner starkt för Fokus, speciellt eftersom jag varit med från allra första början. Det är en fantastisk arbetsplats.

Slutar gör också art directorn Ebba Bonde som har hyllats vid flera tillfällen för sina förstasidor. Hon kommer framöver att arbeta i egen verksamhet, vilket hon också gjorde innan tiden på Fokus.
– Det är ett naturligt läge nu när vi byter chefredaktör och redaktionschef. Men jag hoppas att kunna ha en relation till Fokus framöver och ha andra typen av samarbeten med dem på frilansbasis. Att arbeta med tidningen som kommer ut varje vecka är ett krävande jobb behöver 100 procent av ens engagemang, säger hon.

Varken Ebba Bonde eller Anna Ritter säger att deras avhopp bygger på missnöje. Den nya redaktionschefen Jan Huss säger att en process att ersätta dem ska inledas. Exakt hur det ska lösas är oklart. Fokus står inför en omgöring av tidningen och en anpassning för att bli vassare digitalt.
– Det finns planer på att göra om tidningen, men inget satt på pränt. Det är för tidigt. Vi vill involvera hela redaktionen i arbetet och det är ingen brådska att göra det. Min erfarenhet är att det är bäst om man tar det succesivt. Läsarna ska känna igen sig, säger han.

Som ett led i att göra om organisationen har Fokus anlitat den erfarna tidningskonsulten Morten Postrup.
– Det är ett allmänt uppdrag kring hur vi arbetar och hur vi ska organisera oss framöver. Men det är samma sak där. Vi befinner oss i en strukturomvandling och det här handlar om hur vi ska jobba med webben och så vidare. Han är ett proffs, säger Jan Huss.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Ebba BondeFokusJan Huss

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.