Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Folk på väg

Efter hård intern kritik: Vd:n lämnar UR

Publicerad: 20 November 2017, 09:42

Christel Tholse Willers lämnar vd-posten på UR efter massiv kritik från de anställda. Det kan Resumé avslöja.


Christel Tholse Willers har varit hårt kritiserad i samband med omorganisationen på UR, som bland annat Journalisten har skrivit om.

Det var i mars som Utbildningsradion började verkställa  en omfattande omorganisering i syfte att skapa ett mer innovativt företag, med inspiratin från Spotify och spelundret King. I ett långt reportage i Journalisten från i höstas kritiserades Christel Tholse Willers och ledningen för att ha skapat en managementtung organisation där pengarna går till konsulter i stället för innehåll och med söndrad gemenskap mellan medarbetarna.

Kritiken har därefter fortsatt mot ledningen och UR:s vd.

I fredags lämnade Christel Tholse Willers rollen som vd på Utbildningsradion. Enligt Resumés uppgifter sker hennes sorti på eget initiativ.

UR:s styrelseordförande Lisa Lindström bekräftar hennes avgång.

– Christel har själv valt att lämna, säger Lisa Lindström till Resumé.

Har den interna kritiken mot henne blivit för stor?
– Nej, det beror inte på den interna kritiken. Christel har drivit den här förändringen under två och ett halvt års tid. Att hon nu lämnar bygger på att hon bedömer att hon bör lämna över transformationsarbetet till någon annan och hon är själv är klar med UR.

Hade det varit möjligt för henne att sitta kvar sett till den kritik som varit mot henne och omorganisationen?
– Ja, det hade varit möjligt och vi i styrelsen har stort förtroende för ledningen.

Hur ser ni i styrelsen mot den kritik som framförs i bland annat Journalisten och DN?
– Jag tycker att allt förändringsarbete innebär att man gör saker som kanske blir fel i ett första skede och som sedan rättas till. Det är så jag upplever att lendingen och vd:n på UR har agerat i det här fallet. Man har gjort justeringar där det behövs.

Nuvarande vice vd, Per Bergkrantz, går in i Christel Tholse Willers ställe tills vidare och Lisa Lindström berättar att styrelsen sedan kommer att inleda en rekryteringsprocess av en ny vd.

Hur ser ni i styrelsen på förtroendet för den ledning som genomfört omorganisationen?
– Vi följer deras arbete och ser att de rättat till saker som gått fel i början. Vi har hört både positiva röster som tycker att de här förändringarna är rätt och negativa som anser att transformationen är fel väg att gå. När man gör den här typen av förändringar får man räkna med att det finns delade meningar om dem.

Är det någonting du konkret anser att ledningen borde gjort annorlunda vad gäller omorganisationen?
– Vi är mitt uppe i det här och då är det svårt att peka på någon specifik del.

Efter att Resumé fått nyheten bekräftad av Lisa Lindström skickade UR ut ett pressmeddelande på måndagsmorgonen med följande budskap gällande omorganisationen:

"UR behöver, precis som alla medieföretag, utveckla både organisation och arbetssätt för att möta den snabba förändring av digitala plattformar och användarmönster som nu sker."

I pressmeddelandet skriver Lisa Lindström att hennes styrelse beklagar Christel Tholse Willers beslut och meddelar att riktningen för framtidens UR ligger fast.

Christen Tholse Willers kom till UR i maj 2015 med uppdraget att genomföra transformationen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.