Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Förre ÖB blir Saab-rådgivare

Publicerad: 16 februari 2016, 12:21

Sverker Göranson blir rådgivare åt Saab.

Foto: Wikimedia Commons.

Förre ÖB:n Sverker Göranson är ny rådgivare för försvarskoncernen Saab. Han är den senaste i raden av tunga värvningar från Försvarsmakten och regeringskretsar.


Ämnen i artikeln:

SaabFörsvarsmakten

Saab meddelar i ett mejl att Sverker Göranson, som slutade som Överbefälhavare för ett halvår sedan, nu blir rådgivare åt bolaget i USA. I gruppen som han sluter till ingår ett antal personer med kunskaper om USA och dess försvarsmarknad, med uppdrag är att agera "sounding board" till Saabs företrädare i landet. Sverker Göranson kommer att agera för bolaget på konsultbasis "som i snitt omfattar ett par dagar i månaden".

Resumé har vid flera tillfällen berättat om de täta banden mellan försvarsindustrin, Försvarsmakten och regeringskansliet. Sverker Göransons företrädare Håkan Syrén tjänade exempelvis 10 miljoner kronor på två år som rådgivande konsult åt bolag inom försvarssektorn.
– Det är företag som uppskattar den typen av bakgrund, kunskap och nätverk som jag har, sa Håkan Syrén om kunderna till hans privata konsultbolag, In General AB, till Resumé.

Resumé har också berättat att Saab har nästan alla högteknologiska projekt i ÖB:s materialplan. Bakom guldläget ligger skicklig lobbying och en rad värvningar av namnkunniga från regeringskretsar.

SAABS VÄRVNINGAR FRÅN POLITIKEN

Jan Nygren

SSU-ordförande och motståndare till Jas-projektet när regeringen Palme beställde nya stridsflygplan 1982. Tvärvände och blev statssekreterare i försvarsdepartementet åren 1988–1991. Räddade Jas från nedläggningshot efter det första haveriet 1989. Satt 1992 i styrelsen för vapenbeställaren FMV. Samordningsminister åt Ingvar Carlsson 1994–1996 med ansvar för vapenexport. Tackade nej till att bli ny partiledare för socialdemokraterna. Värvades 2000 till Saab där han blev vice vd. Blev ordförande i SOFF, Säkerhets- och försvarsföretagen. Nu lobbyist vid ISAK och utsågs av regeringen den 1 april till ordförande för FMV, som köper från Saab.

Jonas Hjelm
Statssekreterare åt försvarsminister Leni Björklund (S) 2002 –2006. Förhandlade 2005 fram Saudiavtalet som gav Saab cirka fem miljarder kronor vid export av Erieyeradarn till diktaturen. Efter valförlusten 2006 värvades han av Saab som vice vd och marknadschef.

Per de la Gardie
Ekonom som jobbade på försvarsdepartementet 2002 - 2007, då han värvades av Moderaterna till samordningskansliet på statsrådsberedningen. Året därpå på finansdepartementets budgetavdelning med ansvar för statliga bolag och försvar. 2012 politiskt sakkunnig på kulturdepartementet. Värvades 2013 till Saab som PA-direktör.

Thomas Johansson
Pressekreterare åt Leif Pagrotsky, S-politiker i Södertälje värvades till Saab som chef för corporate communications.

Michael Mohr
Jobbade på försvarsdepartementet och var sekreterare i förra försvarsberedningen. Gick till Saab som PA-chef.

Sebastian Carlsson
Pressekreterare åt Fredrik Reinfeldt, som 2012 värvades som Saabs presschef.

Kent Harrskog
Flygvapenchef 1994–1998, var som sakkunnig hos Leni Björklund med om att skriva Saudiavtalet. Värvades 2006 till Saab där han mest arbetat med Jasexport.

Fhleming Christensen
Brigadgeneral som 2003 värvades till Saab, nu biträdande chef för Security and Defence Solutions.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SaabFörsvarsmakten

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.