Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Göran Hägglund: Därför blir jag pr-konsult

Publicerad: 26 februari 2016, 13:14

Göran Hägglund.

Foto: Pressbild/Kristdemokraterna.

Efter snart ett år utanför politiken sadlar Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund om till pr-konsult. För Resumé berättar han om vad det nya jobbet innebär.


Ämnen i artikeln:

Göran HägglundNarva

Göran Hägglund börjar som pr-konsult på byrån Narva den 1 mars, vilket Dagens Industri var först med att rapportera om. Därmed går han i samma fotspår som många andra tidigare ex-politiker, bland andra Göran Persson (S) som gick till JKL och Lars Leijonborg (FP) som gick till Diplomat.

LÄS MER: (S)-minister blir pr-konsult

Att valet föll på Narva beror enligt Göran Hägglund på villkoren.
– Det är flera olika pr-byråer som har uttryckt intresse för att prata med mig. Jag har talat med några stycken, men landade i att Narva skulle vara min bästa tillhörighet, säger Göran Hägglund.

– Att valet föll på Narva handlar om praktiska lösningar, men också att känna att jag finns i ett sammanhang där jag tror att kan trivas bra. Dels för att det är ett bra format på byrån och dels för att där arbetar personer som jag har ett stort förtroende för.

På Narva, som har många kunder inom hälsobranschen, ska han jobba med att ge råd både internt och till kunder som anlitar byrån.

Ska du mest jobba med hälsobolag?
– Jag vet inte riktigt hur det kommer att utveckla sig, det beror lite på vad som efterfrågas från kunderna. Men det är naturligt att en del kunder kan tänkas efterfråga sådan kunskap och att jag kan bistå med den.

Göran Hägglund var socialminister i den förra regeringen. Han tror att hans erfarenheter kommer väl till pass på det nya jobbet.
– Men det är mycket jag måste lära mig förstås. Jag är nybörjare i rollen som pr-konsult. Samtidigt ser jag inga stora svårigheter framför mig. Jag ser mycket fram emot att börja jobba på Narva.

Vad tror du blir det svåraste med ditt nya jobb som pr-konsult?
– Haha. Jag kommer inte att ha några betydande problem eftersom jag är rätt anpassningsbar och nyfiken som person. Jag vill alltid lära mig nya saker och det kommer jag att få göra i den här rollen.

Det kommer att gå galant?
– Ja, det får jag vara lite kaxig och säga.

LÄS MER: Värsta kritikern blir ny kollega

Göran Hägglund har också andra sysselsättningar. Dels har han fått i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för att höja pensionsåldern och dels sitter han med i vårdkoncernen Aleris styrelse. Dessutom sitter han med i ett advisory board för Swedish Care International. Som pr-konsult ska han, i alla fall till en början, jobba en dag i veckan.
– När jag slutade som partiledare trodde jag inte att det skulle vara särskilt problematiskt att hitta nya uppgifter. Men under tiden så har alla föreställningar om det ställts på huvudet. Jag har fått fantastiskt många frågor om anställningar, uppdrag och uppgifter att jag har fått ägna tiden åt att bara sortera frågorna. Det tycks som att allt fler förstår att det finns det ganska mycket erfarenhet bland erfarna politiker som man kan dra nytta av i andra sammanhang, säger han.

Ser du något problem i att före detta politiker blir pr-konsulter?
– Nej.

Till Dagens Industri sa du att du inte saknade politiken. Kan du utveckla det?
– Jag har träffat många personer som lämnat politiken och saknar rampljuset, tempot och den speciella samhörighet som skapas i partiarbete. De har haft svårt att finna sig tillrätta i tillvaron utanför politiken. För min del har det snart gått ett år sedan jag lämnade riksdagen. Och jag ser inte bakåt. Jag ångrar inte för en sekund att jag lämnade politiken, men vill förstås inte ha de åren ogjorda, säger Göran Hägglund och fortsätter:

– För min del var det förbluffande lätt att lämna politiken bakom mig. Jag är förvånad över hur lätt det är att gå från det ständiga nyhetsknarkandet som man ägnar sig åt som politiker till en tillvaro där man betraktar saken på avstånd.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Göran HägglundNarva

Dela artikeln: