Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Gunilla Herlitz avgår

Publicerad: 22 februari 2016, 07:37

Gunilla Herlitz lämnar Bonnier-koncernen.

Foto: Andreas Elgstrand

Gunilla Herlitz lämnar Bonnierkoncernen efter 30 år. "För mig väntar nu en friare tillvaro", säger hon.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiTomas FranzénGunilla HerlitzBonnierBonnier ABBonnier News

Gunilla Herlitz är en av Sveriges största mediepersonligheter. Hon började sin bana inom Bonnierkoncernen för 30 år sedan, då som reporter och nyhetschef på bland annat Dagens industri och Expressen.

Under åren 2009-2013 var Gunilla Herlitz chefredaktör och vd för Dagens Nyheter. Innan dess var hon chefredaktör och vd för Dagens industri i sju år. Sedan hösten 2014 är hon vd för affärsområdet Bonnier News där tryckeriverksamheten och tidningarna Expressen, Dagens industri och Dagens Nyheter ingår.

”Jag har verkligen älskat mitt jobb. Jag kan inte tänka mig något roligare än att få jobba med medier. Det tyckte jag 1984 och det tycker jag fortfarande. Det är extremt stimulerande att få ägna sig åt så många olika ämnen och få arbeta med så många begåvade människor. Dessutom är det privilegium att ha ett jobb som känns så meningsfullt och viktigt. Att det vi gör har betydelse”, skriver hon i ett mejl till de anställda.

LÄS MER: Gunilla Herlitz avhopp – så blev branschens reaktioner
LÄS MER: Herlitz om förändringarna på Bonniers tidningar

Gunilla Herlitz stannar till sommaren 2016. Vad hon ska göra därefter är inte klart.
"För mig väntar nu en friare tillvaro, som jag ser fram emot. Det är dags för mig att göra något annat, vad det blir vet jag ännu inte", skriver hon i mejlet.

Resumé skrev om Herlitz planer på att sluta redan i fjol, som baserades på källor från magasinet Beaconomist. Men hon dementerade då själv uppgifterna.
– Det är helt fel. Jag har inte informerat min ledningsgrupp eller styrelseordförande om jag ska sluta. Det stämmer inte. Jag har inga planer på att sluta – jag har ju just fått ett nytt jobb, sade hon då till Resumé.

Bonniers vd och koncernchef Tomas Franzén säger att Gunilla Herlitz insatser för Bonnier har varit avgörande.
– I ett mycket kritiskt skede ledde hon DN från stora förluster 2008 och 2009 till en lång rad år av stabila vinster och rekordhöga läsarintäkter. Våra dagstidningsföretags resultat för 2015 med fortsatt stigande vinst på en stenhård marknad är det senaste uttrycket för Gunillas mycket framgångsrika arbete i nära samarbete med starka redaktionella ledare på respektive tidning, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– När Gunilla nu bestämmer sig för att gå vidare så kommer hon lämna ett tomrum efter sig, men våra dagstidningar står väl rustade inför fortsatta utmaningar.

Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter:
– För Dagens Nyheter har Gunilla Herlitz gjort avgörande insatser. När hon kom till tidningen 2009 var vi plågade av återkommande förluster, som gick ut över journalistiken. Gunilla genomförde en historisk vändning av DN, såväl ekonomiskt som journalistiskt. Hon redesignade tidningen, startade vår Stockholmsdel och lade grunden för en mycket lyckosam period. Jag har uppskattat vårt samarbete enormt, säger han till egna tidningen.

Gunilla Herlitz lämnar även uppdragen som styrelseordförande för HD/Sydsvenskan och Bold. Arbetet med att hitta en efterträdare har nu inletts.

Resumé söker Gunilla Herlitz och Tomas Franzén.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt (föräldraledig)

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News