Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Hon är Volontaires nya vd

Publicerad: 29 september 2016, 13:24

Jenny Hagblom, ny vd på Volonaire.

Foto: Pressbild

Carl Unger kliver ned som vd för Volontaire för att ägna sig åt att utveckla byrågruppen. Projektledaren Jenny Hagblom tar över hans jobb.


Ämnen i artikeln:

VolontaireReklambyråerJenny HagblomDavid OrlicCarl Unger

För fyra år sedan var Jenny Hagblom i södra Frankrike och firade det nyss vunna Grand Prixet i Cannes Lions för kampanjen "Curators of Sweden". Då som beställare hos Svenska Institutet. Året därpå bytte hon jobb till Volontaire – byrån som hon anlitat för jobbet. Nu, ytterligare tre år senare, tar Jenny Hagblom klivet upp som vd.
– Jag minns den första diskussionen vi hade när vi skulle ta in Volontaire som byrå till Svenska Institutet. Den grundade sig i att vi fått upp ögonen för en byrå som vi trodde hade stor potential. Då fanns det inga tankar på att börja här, ännu mindre att bli vd. Men nu känns det bara naturligt. Jag har länge haft passionen för sättet som Volontaire jobbar på, säger hon.

Jenny Hagblom tar över efter grundaren Carl Unger som suttit på vd-stolen sedan starten för åtta år sedan.
– Det kom till en punkt där jag kände att det krävs nytt blod för att driva byrån vidare och behålla energin. Det är särskilt viktigt i en organisation som vår där vi måste ligga långt framme och försvar en position som innovatörer. Jag frågade Jenny redan för tre år sedan om hon kunde tänka sig att ta över efter mig. Därefter har det bara handlat om att välja rätt tillfälle, säger han och fortsätter.

– För mig är Volontaire ett maratonlopp. Min stora dröm att bygga det här bolaget och andra bolag runt omkring det. Jag har alltid tänkt att jag ska vara vd tills att det dyker upp någon annan som är bättre lämpad att driva byrån vidare. Det har bara varit en fråga om när.

Varför sker det nu?
– Vi gjorde en väldigt stor organisationsförändring för två år sedan när vi gick från åtta personer till uppemot 30. Jag insåg att vi inte var byggda för att hantera uppdrag som en mellanstor byrå. Grundarna styrde allt medan de unga talangerna inte fick möjligheten att komma fram. Därför vände vi på pyramiden helt och backade tillbaka.

De senaste årens byråbygge har möjliggjort för nästa fas, menar han.
– Vi har gått från att vara en liten spetsig byrå till en mer professionell. Vi har höjt vår lägstanivå väldigt mycket och blivit mindre "tonårsrebell-spetsiga". Vi var tvungna att gå igenom det här skiftet för att kunna ta ansvar för större och mer komplexa uppdrag. Och nu kan Jenny ta byrån vidare till nästa fas, säger Carl Unger.

Jenny Hagbloms vision för Volontaire är att bygga vidare på konceptet "den moderna huvudbyrån" men också att bli ännu mer kundorienterade.
– Många byråer i branschen verkar ha glömt bort kundfokuset – det har också gällt Volontaire historiskt. Som tidigare kund på byrån blev det väldigt tydligt vilka förbättringsområden som fanns, säger hon och fortsätter:

– Kommunikationbranschen jämför sig väldigt mycket med varandra istället för att fokusera på uppgiften – våra kunder. Det är den dialogen vi måste utveckla. Oavsett vilka buzzwords vi använder blir vi blir aldrig bättre än de kundrelationer vi har. Därför har vi de senaste åren arbetat för att bli den bästa byrån på att samarbeta.

Att bli vd istället för senior projektledare kommer förstås att innebära skillnader. Men Jenny Hagblom tänker fortsätta att arbeta operativt i den dagliga verksamheten i stor utsträckning.
– Jag kommer fortsätta med flera av mina kunduppdrag. Dels för att det är bra att som vd förstå vilken verksamhet man leder och dels för att ha en nära relation till kunderna och människorna man ska utveckla. Men att få vara med och lägga en tydligare plan, som jag får vara med och påverka från start till mål, känns tillfredställande.

Carl Unger stannar som delägare på Volontaire och kommer så småningom att bli ansvarig för hela byrågruppen som i dag består av huvudbyrån, contentbyrån Volontaire Works samt det nya projektet Volontaire Mines.
– Jennys uppgift blir att driva kommunikationsbyrån efter hennes vision. Parallellt gör vi en massa saker som inte är rakt på briefen, men där vi lär oss väldigt mycket. Mitt jobb blir att utveckla nya affärsmodeller och nya bolag baserade på den kunskap och insikter som dagligen kommer fram på Volontaire, säger Carl Unger.

I samma veva slutar Volontaires vice vd och medgrundare David Orlic (läs mer här).
– David går inte att ersätta. Åtminstone inte med en person. Det han har bidragit med går däremot att ersätta med flera personer, och det arbetat har redan påbörjats sedan en tid tillbaka. Som jag ser det är Jenny den sista pusselbiten, säger han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.