tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Hon pekas ut som permanent efterträdare till Jan Helin

Publicerad: 13 januari 2016, 13:10

Sofia Olsson Olsén - en lågoddsare som ny chefredaktör.

Foto: Aftonbladet.

Enligt Resumés källor är Sofia Olsson Olsén nu den hetaste kandidaten att permanent ta över jobbet som chefredaktör på Aftonbladet. Däremot uppges hon inte vilja ta en publisher-roll. Det öppnar för en ny vd på tidningen.

Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénChefredaktörRaoul GrünthalAftonbladetJan Helin

FT

Fredrik Thambert


När Jan Helin meddelade sin avgång i december klev redaktionschefen Sofia Olsson Olsén in som tillförordnad chefredaktör. Schibsteds svenska koncern-vd Raoul Grünthal hoppade tillfälligt in och tog jobbet som vd (Jan Helin hade båda rollerna i egenskap av publisher).

Men under det första kvartalet i år räknar tidningen med att ha den nya permanenta lösningen på plats, och allt mer pekar på att det blir Sofia Olsson Olsén som får förtroendet som chefredaktör, uppger Resumés källor. Hennes namn har också varit det hetaste i spekulationerna kring Jan Helins efterträdare. Bland annat har konkurrenten Expressens chefredaktör Thomas Mattsson lyft fram henne som en tänkbar kandidat.

Resumé har varit i kontakt med Sofia Olsson Olsén som just nu befinner sig i USA. Hon uppger att hon inte känner till Resumés uppgifter och vill inte kommentera dem i dagsläget. I samband med att hon utnämndes till tillförordnad chefredaktör sa hon så här:
– Jag har jobbat på Aftonbladet i nio år i olika chefspositioner. Under hösten har Jan Helin delegerat mycket av sina arbetsuppgifter bland annat till mig. Det är inte ett helt nytt uppdrag för mig, samtidigt är det pirrigt och jättestort. Men jag vet om mina förtjänster och brister.

På frågan om det skulle vara aktuellt med en permanent lösning svarade hon:
– Det är en stor fråga som inte jag äger. Jag har haft många roller på Aftonbladet, men det är för tidigt att komma med en relevant synpunkt på. Sofia Olsson Olséns styrka ligger inom det publicistiska området.

Enligt Resumés uppgiftslämnare är hon mindre intresserad av att axla det affärsmässiga ansvaret som Jan Helin gjorde. Därför behöver Aftonbladet, om hon blir permanent chefredaktör, någon som sköter siffrorna.

Två interna namn pekas ut som kandidater. Dels den nuvarande operativa chefen Jörgen Konradsson, dels Annika Söderberg som är ansvarig för nya medieprodukter inom affärsområdet Schibsted Publishing.

Resumé har vid flera tillfällen sökt Schibsted Sveriges koncernchef Raoul Grünthal för en kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev