Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Ikea:s tidigare designchef till Doberman

Publicerad: 8 oktober 2018, 07:31

Lisa Lindström och Marcus Engman

I höstas lämnade Ikea:s designchef Marcus Engman möbeljätten. Nu går han till designbyrån Doberman – parallellt kommer han att driva sitt eget varumärke.


Som head of design på Ikea har Marcis Engman hjälp till att etablera möbeljätten som ett av världens mest omtalade designvarumärken genom ett fokus på innovation, designsamarbeten och produktutveckling. Marcus Engman har tillsammans med sitt team vunnit designtävlingar världen över och 2018 blev han framröstad som en av världens 50 främsta kreativa ledare.

– Det råder idag en utbredd missuppfattning och outnyttjad möjlighet kring vad design är och kan göra för företag. När det utnyttjas på bästa sätt är design en röd tråd som kan knyta ihop produktion, produktutveckling, teknik, varumärke och kommunikation på ett väldigt kraftfullt sätt. Om du sen kombinerar det med en ambition att inte bara skapa saker, utan att faktiskt förbättra saker för både människor och planeten, är du något på spåren som jag tror är framtidens recept för design. Tyvärr är det få företag som unyttjar den kraften idag. Men de som gör det blir enormt konkurrenskraftiga och det är detta som jag och Doberman ska bidra med till våra kunder, säger Marcus Engman i ett pressmeddelande.

– Öppnandet av vårt New York kontor för fem år sedan var starten för en offensiv internationell satsning från oss. Nu är vi väldigt stolta över att ta nästa steg på den resan tillsammans med Marcus som kommer med ovärderliga erfarenheter från Ikea och dessutom ett brett internationellt nätverk. Vi är två starkt besläktade själar, inte minst när det kommer till vår syn på design och hur landskapet för innovation och kommunikation förändras dramatiskt. Det finns ett enormt behov hos företag att ta sig an den förändringen och det ska vi göra med varumärken både i Sverige och runt om i världen, berättar Lisa Lindström, vd och koncernchef på Doberman i en kommentar.

Marcus Engman har varit Ikea:s designchef de senaste sex åren, och var med och grundade Forsman & Bodenfors numera nedlagda retailbyrå Kollo. Han har även varit marknadschef och sortimentstrateg för Ikea. Marcus börjar sin nya roll på Doberman omgående, parallellt som han också startar sitt eget varumärke Skewed. På Doberman kommer han jobba över byråns båda kontor i Stockholm och New York.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.