Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Jan Huss lämnar Fokus

Publicerad: 1 juli 2016, 09:54

Jan Huss slutar på Fokus.

Foto: Pressbild

UPPDATERAD. Fokus redaktionschef Jan Huss lämnar tidningen efter ett halvår. Enligt uppgift till Resumé får han sparken. Det förnekas av chefredaktör Johan Hakelius.


Ämnen i artikeln:

FokusJohan HakeliusJan Huss

Jan Huss tillträdde som Fokus nye redaktionschef den 1 januari. Prick ett halvår senare lämnar han tidningen, erfar Resumé. Enligt källor med insyn har han fått sparken. Det förnekar däremot chefredaktören Johan Hakelius:
– Det stämmer inte, säger han.

Stämmer det att han ska sluta?
– Jag kommenterar inget som har att göra med våra anställda på lösa boliner. Din uppgift om han får sparken stämmer inte alls.

Men kan du säga om han ska sluta eller inte?
– Det är en del av chefskapet att inte prata vitt och brett om sina anställda.

Efter att denna artikel publicerats hör Jan Huss av sig. Han bekräftar att han lämnar Fokus men förnekar att han fått sparken.
– Jag sa upp mig eftersom jag har fått ett nytt uppdrag. Men jag kan inte berätta om det i nuläget, och det kommer att vara uppenbart varför senare. Det blir förmodligen i nästa vecka, säger han.

LÄS MER: Fokus förluster fortsätter

I artikeln "Flykten från Fokus" i Svenska Dagbladet får läsaren bilden av en stor spricka mellan Jan Huss och de övriga medarbetarna.

"Redaktionen hade varit bestört redan efter det första mötet med Jan Huss. Och ännu värre blev det när redaktionschefen kallade till utvecklingssamtal under hösten. Under ett av dessa hade han diskuterat möjligheten att ha Lena PH på omslaget. Förmodligen mest för att provocera, antog medarbetaren. Hakelius hade fått avbryta bokskrivandet och kalla till krismöte redan innan han tillträtt" skriver reportern Malin Ekman i sin artikel.

I en intervju med Dagens Media gick Jan Huss ut och kallade artikeln för ett "försök till karaktärsmord". Enligt uppgift till Resumé hade han redan då fått beskedet att han inte skulle få fortsätta på tidningen efter sommaren. Detta förnekar alltså Jan Huss.

Om sin tid på tidningen säger han:
– Jag tackade ja till jobbet på Fokus eftersom jag känner Johan och han behövde hjälp med omgörningen av tidningen och omorganisationen. Det behövdes verkligen. Det var strukturer som inte fungerade eftersom man gjort väldiga förluster genom åren. Klart att det uppstod friktioner i förändringsarbetet när det blir frågetecken och slitningar. Men mitt jobb har varit att se till att tidningen kommer ut oavsett, och det har jag lyckats med.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

FokusJohan HakeliusJan Huss

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.