Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Janne Josefsson: Jag är inte PR-konsult – jag ska föreläsa

Publicerad: 22 oktober 2021, 08:22

Janne Josefsson berättar att han ska föreläsa, inte jobba som PR-konsult.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Igår gick den nystartade byrån Wings PR ut med att de hade knutit en av Sveriges mest kända grävande journalister, Janne Josefsson, till sig. Nu förtydligar han att han inte ska hjälpa specifika organisationer utan erbjuder föreläsningar för alla som är intresserade.


Ämnen i artikeln:

PRKommunikationJanne Josefsson

Att Janne Josefsson knutits till ett PR-bolag skapade rubriker i landets tidningar och många undrade om efter 45 år som en av Sveriges mest kända grävande journalister bytt sida.

Så är det inte, förklarar han, för Resumé. 

– Jag är inte involverad i krishantering, jag är ingen krishanterare men däremot är det ju inte främmande för mig att stå inför publik som granskande journalist och prata om vilka funderingar jag har och min erfarenhet och hur man ska ett sig. Ska man vara ärlig? Ska man ljuga? Ska man gömma sig? Alla de här grejerna tycker jag är jätteintressant och jag har gjort det tidigare och jag kommer göra det framöver, säger han.

”Samhällsfara och hot mot demokratin”

Janne Josefsson berättar att han träffade Hampus Knutsson, som startade byrån Wings PR, i Kungsträdgården i Stockholm och att han senare ringde och frågade om han var intresserad att stå inför en publik och berätta hur han ser på medias och PR-konsulters arbete.

– Jag har tidigare sagt att kommunikationsavdelningarna på olika företag och institutioner omvandlas ibland till krigsorganisationer när jag eller Uppdrag granskning är på gång. Det där tror jag är ur alla aspekter kontraproduktivt och det är en samhällsfara och ett hot demokratin och den fria journalistiken, säger han.

Så du kommer inte aktivt gå in och hjälpa organisationer krishantera?

– Nej nej nej, så är det inte alls. Jag ska under nån timma eller nåt under en konferens eller något berätta om mina erfarenheter. Det är föreläsningar där jag får säga absolut det jag vill. Det är uppdraget. Sen får de såklart ställa frågor till mig, Men jag är inte inne aktivt om det hänt något. Det är absolut inte aktuellt, säger han.

Hampus Knutsson på Wings tillägger att han tror att deras samlade erfarenhet kan bidra till kunskap i kommunikationsbranschen och att det är bättre att svara på frågor och ta tag i problem än att försöka slingra sig om man möter kritik.

– Han kommer att utbilda och underhålla, säger han.

Och Janne Josefsson är fortfarande djupt kritisk till hur många kommunikatörer gör sina jobb.

– På senare år har det blivit som Sovjetunionen där alla inom företag hänvisar till kommunikationsavdelningen som tar kommandot och dikterar exakt vad folk ska säga och inte och det är inte särkilt bra och inget jag förordar.

– Sen kan man förstå om man gjort något djävulstyg så får man dra till Bahamas om man inte vill svara, men risken är ju att vi följer efter, säger han.

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.