Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Karin Pettersson flyttar till USA – ska plugga på Harvard

Publicerad: 26 april 2016, 12:17

Karin Pettersson är politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson har fått Niemanstipendiet för att läsa ett år på Harvard University. Efter sommaren går flyttlasset till Boston i USA. Anders Lindberg tar över hennes jobb under tiden hon är borta.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetKarin PetterssonAnders LindbergOpinion

År 2008 pluggade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på Harvard inom ramen för det prestigefulla Niemanstipendiet, som varje år tilldelas runt 20 journalister runt om i världen. Nu har Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson lyckats med samma bedrift.
– Jag sökte det i höstas, lite som ett långskott. Det var en lång och gedigen antagningsprocess till ett fåtal platser, men det gick vägen, säger hon.

Vad var det som lockade?
– Det är ett unikt stipendium. Under ett år får jag tillbringa tid med ett tjugotal av världens mest spännande journalister som befinner sig mitt i karriären. Sedan får jag skräddarsy en egen kursplan utifrån hela Harvards utbud. Det är som en dröm. Jag är väldigt stolt och glad, både för min egen skull och Aftonbladets.

Karin Pettersson har rådfrågat Peter Wolodarski om hans upplevelser av studierna.
– Han var extremt positiv till hela upplevelsen, säger hon.

Under läsåret kommer hon bland annat att fördjupa sig i hur högerextrema organisationers propaganda påverkar förutsättningarna för etablerade medier.
– Det är något vi ser i Sverige och Europa, men även i USA. Jag är intresserad av journalistik och medier, och har själv varit i branschen länge. Men det vi ser nu är ett nytt fenomen. Den här sortens propaganda ändrar förutsättningarna för traditionella medier att nå ut till läsarna, och det krävs en mer djupgående förståelse kring vad det innebär

Dessutom tänker Karin Pettersson ta kurser ibland annat global ekonomi och historia.

Vad vill du få ut av det här året?
– Jag hoppas få tid att reflektera och lära mig nya saker, till exempel hur opinionsjournalistiken kan utvecklas. Jag sitter ju i Aftonbladets redaktionsledning, och där hoppas jag komma hem med ny kunskap och nya idéer. Harvard och Nieman Lab är en av världens mest kvalificerade miljöer med kunskap om mediernas utveckling, och det är fantastiskt att få kunna ta del av det.

Från mitten av augusti till juni nästa år blir det ledarskribenten Anders Lindberg som tar över ansvaret som politisk chefredaktör.
– Det kändes naturligt. Han är en av de som varit med och drivit på utvecklingen av opinionsjournalistiken de senaste åren, bland annat med våra reportagegrepp. Han är också van vid den offentliga rollen som det innebär att företräda Aftonbladets ledarsida.

Helt frånvarande kommer hon dock inte att vara. Karin Pettersson ska skriva för Aftonbladet en gång i månaden under tiden på Harvard. Dessutom får hon möjlighet att studera den amerikanska valrörelsen på nära håll.
– Det är otroligt rolig tajming. Jag har följt den amerikanska politiken under lång tid. Att få vara där under den historiska valrörelsen känns extra spännande.

Hur mycket är stipendiet på?
– Det täcker en del av kostnaderna. Men det är lite individuellt utformat utifrån de som kommer in. Jag tar med mig familjen (hennes man Björn Hedensjö ska slutföra sin psykologutbildning under samma period).

Vad händer med lönen från Aftonbladet?
– Jag får ett bidrag, viklet känns rimligt. Jag får en fantastisk utbildning och kommer ju att fortsätta skriva.

Hur blir det att följa den svenska politiken på avstånd?
– Det kan vara nyttigt att få distans och perspektiv, att kliva ur det snabba flödet som man är inne i dagligdags.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.