Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Folk på väg

Lena Glaser om utmaningarna i nya rollen som programdirektör

Publicerad: 16 December 2015, 12:23

Lena Glaser tillträder som programdirektör den 1 februari.

Foto: Carl-Johan Söder/SVT.

Hon har jobbat på SVT i 14 år – men aldrig funderat på att byta arbetsgivare. När Lena Glaser nu blir programdirektör på public service-bolaget ser hon tillgängliggörandet av programmen som en av de största utmaningarna.


Ämnen i artikeln:

Lena GlaserSVTJan Helin

Lena Glaser går från att vara programdirektör för interaktivt utbud till rollen som programdirektör för underhållning, kultur, drama, fritid, fakta, religion och livsåskådning.

Tillsammans med Aftonbladets publisher Jan Helin, som blir programdirektör för nyheter, sport, samhälle, dokumentär, barn och unga samt minoriteter, ansvarar hon för programbudgeten på drygt tre miljarder kronor.

– Det känns jätteroligt. Kul, spännande och utmanande, säger Lena Glaser.

Vad ser du för utmaningar?
– Det blir en utmaning att fortsätta att utveckla SVT:s tv-program mot samtiden för att vi ska fortsätta vara ett bolag för hela Sverige och erbjuda något för alla. Att fortsätta definiera vad som är kvalitet och göra programmen bra och tillgängliga för publiken. Det är utmanande i en positiv bemärkelse.

Och på ett personligt plan?
– Balansen att alltid lyssna, och att däremellan förmå att sätta ner foten på rätt sätt och vid rätt tidpunkt. Det kanske mer är en allmän utmaning. Vi hanterar en sådan stor mängd program och önskemål. Där blir utamningen att hela tiden försöka hitta den smarta och extremt attraktiva balansen.

Du började på SVT 2001. Vad tycker du gör SVT till en bra arbetsplats?
– SVT har ett fantastiskt angeläget och roligt uppdrag. Det är en arbetsplats fylld av extremt duktiga professionella och smarta personer.

Har du funderat på att byta arbetsgivare under den här tiden?
– Nej, inte på allvar. När jag kom in i bolaget var vi på väg mot en tydlig resa. Först att utveckla webb, sedan interaktivt och nu digitalt. Jag har fått möjligheten att göra roliga, utvecklande och nya saker. Jag tänker på det ibland, att jag inte har haft anledning att fundera på det.

Ditt nya jobb blev offentligt i går. Vad har du fått för reaktioner på det?
– Hejarrop!

Vad tycker du om rekryteringen av Jan Helin?
– Jättespännande. Det är en person som jag inte känner eller har arbetat med, men det ska bli spännande att se vad han har för tankar kring hans områden och helheten. Det ska bli roligt att arbeta tillsammans med honom. Rekryteringen är rolig och spännande, jag hade inte gissat mig till den innan det stod klart.

Vad har du för ambitioner för programmen i dina ansvarsområden?
– Många. Men det vore dumt att ge sig på en programförklaring dag ett, jag har inte heller tillträtt ännu. Vi har ett fantastiskt utbud inom alla de områdena redan i dag – det är inget som är trasigt och ska fixas. Vi får börja med att prata om vart vi är i dag och vartåt vi ska, säger Lena Glaser och fortsätter:

– Vad som än händer i medieutvecklingen tyder allt på att publiken kommer fortsätta titta på tv. Vi sitter på en guldkista av möjligheter. Ett stort arbete framöver är att fortsätta utveckla play- och videotjänster. Paketeringen och tillgängliggörandet är viktigt i dag och kommer att bli allt viktigare i framtiden.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Lena GlaserSVTJan Helin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.