Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

McCanns vd lämnar byrån

Publicerad: 15 augusti 2017, 13:10

Marie Schnell Carlén och Richard Bonner-Davies.

Efter nästan fyra år lämnar Marie Schnell Carlén posten som koncernchef för McCann Sverige. – Marie har barn och man och ibland behöver man få en andningspaus från arbetet, säger McCanns nordenchef Richard Bonner-Davies.


Ämnen i artikeln:

Marie Schnell-CarlénMcCann StockholmMcCannRichard Bonner-Davies

I januari 2014 klev Marie Schnell Carlén på rollen som vd för McCann. Då hade hon jobbat på byrån i över två år som projektledare. I början på 2016 fick hon ett utökat uppdrag och blev koncernchef för McCann Sverige. En roll som hon nu alltså väljer att lämna.

– Det har inte varit ett enkelt beslut, eftersom jobbet har varit en fantastisk utmaning och spännande resa. Jag är stolt över vad vi har åstadkommit. Men beslutet bottnar i att jag har jobbat väldigt hårt under lång tid. Jag behöver hitta en bättre balans mellan arbete och privatliv, säger Marie Schnell Carlén.

Vad ska du göra nu?
– Jag har inte bestämt mig än, utan har några olika spår. Jag går igång på utmaningar, brinner för yrket och älskar ledarskap och kommunikation. Men balansen mellan privatliv och jobb måste jag ta hänsyn till.

Vill du stanna i branschen?
– Ja, det måste finnas en koppling till den.

Varför gick ett jobb på McCann inte att kombinera med tid för privatlivet?
– Redan från start var uppdraget omfattande. Vi skulle vända en utveckling för en byrå som har haft tuffa år bakom sig och samtidigt anpassa verksamheten för att vara konkurrenskraftig framåt. När de två parametrarna sammanfaller blir arbetsbelastningen enormt hög. Det känns rätt att öppna upp för ny kraft och ny energi. Det går inte att bromsa nu. Man måste fortsätta gasa.

McCanns nordenchef Richard Bonner-Davies respekterar beslutet.

– Hon har jobbat 24 timmar om dygnet för att förvandla en haltande byrå till en stabil byrå. Den har blivit smartare, mer kreativ och har i dag mycket bättre relationer till kunderna. Marie har barn och man och ibland behöver man få en andningspaus från arbetet.

Marie Schnell Carlén stannar året ut men redan nu har en rekryteringsprocess inletts. Till dess att en efterträdare är utsedd och på plats kliver Richard Bonner-Davies in som vd i Sverige.

Vad letar ni efter?
– I mångt och mycket en person som har det som Marie har, en mångsidig expert inom reklam och marknadsföring. Och någon som är tillräckligt ung och hungrig för att ta företaget framåt. För att åstadkomma det krävs energi och stort engagemang.

Marie Schnell Carléns tid på vd-posten har varit långtifrån odramatisk. Under många år har McCann Stockholm visat illröda siffror, bytt ledning flera gånger och fått nya ägare. I fjol valde IPG att sälja McCann-byråerna i norden till serbiska I&F McCann Grupa med säte i Belgrad. Efter försäljningen minskade förlusten. När bokslutet blev offentligt tidigare i sommar visade det sig att rörelseresultatet landade på minus 2,5 miljoner kronor, en klar förbättring jämfört med åren innan.

Richard Bonner-Davies ser med tillförsikt på framtiden.

– Jag är mindre fokuserad på sista raden genom att förbättra här och där, och mer fokuserad på helheten – att bygga den bästa byrån med de bästa människorna med den bästa servicen.

Marie Schnell Carlén lyfter fram två saker som hon är extra stolt över.

– Att vinna många pitcher men framför allt att vi på byrån byggt en stark kultur. Min utgångspunkt har alltid varit att en bra kultur vinner nya kunder. Jag lyckades sätta den, bygga den, och se positivt resultat.

Vad har varit jobbigast under tiden som vd på McCann?
– Mediebevakningen har varit någonting man fått förhålla sig till. Men det roligaste har varit att jobba med så många fantastiska människor. Alla är bra och vill utvecklas och kavla upp ärmarna. Jag tar med mig alla underbara stunder när vi har vunnit pitcher, gått in och haft presentationer på världsklassnivå. De jobbiga stunderna överväger inte, det gör de roliga. McCann har varit min baby. Och för att byrån ska växa upp är det dags att lämna över till någon annan.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.