Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Monique Wadsted ny ledamot i PON

Publicerad: 9 juni 2017, 13:50

Advokat Monique Wadsted är känd från ett antal uppmärksammade mål i kommunikationssektorn. Nu blir hon en del av PON.

Advokat Monique Wadsted svarar på juridiska frågor om stort och smått inom media- och kommunikationsvärlden som Resumés bloggare. Nu har hon valts in som ny ledamot i Pressens Opinionsnämnd (PON).


Ämnen i artikeln:

JuridikPONMonique Wadsted

Affärsjuristen Monique Wadsted är delägare MAQS Law Firm Advokatbyrå. För allmänheten kanske hon är mest känd för rättsprocessen mot The Pirate-Bay, då hon som advokat företrädde de amerikanska filmbolagen.  

Hon gjorde också comeback som bloggare på Resumé där hon under vinjetten "Fråga Advokaten" svarar på stort och smått inom juridik som rör media- och kommunikationsbranschen.  

Hur ser du på att bli ledamot i PON?
– Jag är mycket hedrad över att ha blivit invald och ser fram emot uppdraget med både allvar och spänning. Det är en intressant tid och med tanke på de stora förändringarna i medielandskapet och publicistiken är detta ett drömuppdrag. Jag har ju under många år arbetat nära medierna och internet och hoppas att mina kunskaper kommer väl till pass.

Hur ser din relation till den pressetiska debatten ut?
– Vid sidan av rätten till liv är yttrandefriheten en av våra absolut viktigaste rättigheter. En demokrati utan yttrandefrihet är ingen demokrati. På det sättet är yttrandefriheten överordnad många andra rättigheter.

Utifrån sett, tycker du dig se en förändring till hur vissa medier förhåller sig till de pressetiska reglerna?
– Behovet av klick för annonsintäkter har förstås ändrat landskapet och särskilt rubriksättning har påverkats på ett sätt som inte alltid är helt positivt.

Hur ser du på förhållandet mellan de pressetiska reglerna och juridiken?
– Vi har ett av de starkaste skydden för yttrandefriheten i världen. För att den nivån ska kunna upprätthållas krävs det att det finns möjlighet för den som känner sig illa behandlad av pressen att få sin sak prövad utanför grundlagsområdet. Pressens Opinionsnämnd har sedan 1916 på det sättet vaktat yttrandefriheten och sett till att den hållits intakt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

JuridikPONMonique Wadsted

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.