Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Morgan Olofsson ny kommunikationsdirektör på MSB

Publicerad: 30 januari 2019, 14:15

Morgan Olofsson, ny kommunikationsdirektör MSB.

Foto: Orlando G Boström

Morgan Olofsson kandiderade till riksdagen för Liberalerna i höstas. Nu blir den förre SVT-chefen och kommunikationschefen för Röda Korset ny kommunikationsdirektör på MSB med plats i ledningsgruppen.


Ämnen i artikeln:

MSBMorgan OlofssonKommunikationsbyråer

Morgan Olofsson har en bakgrund som journalist där han arbetade på SVT mellan 1993 och 2011 bland annat som chef för Rapportredaktionen. 2011 anställdes han som kommunikationschef på Arbetsmiljöverket för att två år senare få motsvarande tjänst vid svenska Röda Korset. I höstas stod han på nionde plats på Liberalernas lista till riksdagen.

I dag blev det klart att han går in som ny kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsydd och beredskap (MSB), en tjänst som tidigare Svante Wergers hade. Morgan Olofsson kommer att ingå i ledningsgruppen och rapportera till generaldirektör Dan Eliasson. Han gör sin första arbetsdag på fredag.

– Det är en fantastisk utmaning sett till det som sker i vår omvärld. I mitt jobb som utrikeskorrespondent i Ryssland på 1990-talet såg jag hur institutioner föll samman. Det är ett kritiskt läge för demokratin och MSB:s arbete här handlar inte bara om att möta påverkanskampanjer. Jag brinner för demokratin, är värderingsstyrd och anser att alla på MSB gör ett enormt viktigt arbete för att värna demokratin, säger Morgan Olofsson till Resumé.

Morgan Olofsson kommer att ansvara för en kommunikationsavdelning på 25 personer. Ansvarsområdet har sedan myndigheten upprättades för snart tio år sedan flyttats runt i organisationen och har gått från en stödfunktion till att ver och mer bli ett verktyg.

– Jag vill lyfta kommunikationsfrågan och få organisationens olika experter komma ut så mycket som möjligt. Inte bara kommunikatörerna. Vi gör det bra redan i dag framförallt när det kommer till kriskommunikation, men här ser jag en potential för MSB att satsa mer på hur man kan kommunicera förebyggande. Handboken "Om krisen eller kriget kommer" är bara ett exempel. Det handlar också om andra typer av kommunikationsinsatser gentemot civilsamhället att skapa verktyg för folk att agera i samband med krissitiationer och olyckor.

Hur nära kommer du att jobba med Dan Eliasson?
– Väldigt nära eftersom jag sitter i ledningsgruppen. Han är en oerhört skicklig kommunikatör liksom många andra medarbetare inom MSB.

MSB:s verksamhet har på senare år riktat fokus österut. Hur kommer din erfarenhet från Ryssland att hjälpa dig här?
Inte direkt, däremot har jag upplevt krigssituationer på nära håll i Tjetjenien från 1994 till freden 1997. I Ryssland såg man hur samhället gick sönder metaforiskt medan Grozny blåstes sönder helt och hållet. Det är en erfarenhet jag bär med mig. Som Rapportchef var jag med om andra kriser som när Bert Sundström kvivhöggs i Egypten under den arabiska våren. på Röda Korset var våra servrar utsatta för en överbelastningsattack. Det finns flera erfarenheter som kommer kunna hjälpa mig här.

MSB har vid flera tillfällen varit utsatta för hårt medietryck. Inte minst under förra sommaren. Hur tycker du att organisationen har hanterat de situationerna?
– Jag tycker att MSB blir bättre och bättre. Inte minst med tanke på hur ung myndigheten fortfarande är. Vi hanterade sommarens bränder betydligt bättre än skogsbränderna Västmanland 2014 till exempel. Det är klart att det finns en del arbete kvar att göra, men vi har kommit en bra bit på vägen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.