Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Nivette Dawod till Aftonbladets utrikesredaktion

Publicerad: 15 december 2015, 15:24

Nivette Dawod blir fast anställd på Aftonbladet.

Foto: Micke Grönberg/SR

Det senaste året har Nivette Dawod varit utrikestrainee hos Sveriges Radio. Nu blir hon fast anställd på Aftonbladets utrikesredaktion.


Ämnen i artikeln:

RadioAftonbladetPrintNivette DawodJournalistikSveriges Radio

Det var oklart om journalisten Nivette Dawod skulle tillbaka till Aftonbladet, med tanke på den rejäla karusellen förra hösten. Nu står det klart att hon får en fast tjänst som utrikesreporter på tidningen efter årsskiftet.

– Vi har inte riktigt satt oss ner och gått igenom alla detaljer, utan ska göra det nu på fredag. Jag kommer vara baserad i Stockholm och hoppas kunna rapportera om stora utrikeshändelser och göra mycket resor, säger Nivette Dawod till Resumé.

Hösten 2014 var kaotisk för Nivette Dawod. Då arbetade hon på Aftonbladet via bemanningsföretaget Schibsted Media. Hon ansåg att arbetsvillkoren var för dåliga och valde att gå ut och kritisera dessa i tidningen Journalisten, vilket blev starten för ett landsomfattande bemanningsuppror. Kort därefter omplacerades hon till Aftonbladets resebilaga – om det beror på uttalandena eller ej är oklart.

I januari 2015 fick Nivette Dawod tjänsten som utrikeskorrespondent-trainee, i avlidne Nils Horners anda, hos Sveriges Radio.

– Jag har säkert besökt 15 länder det senaste året. Det har varit en resa från början till slut. Jag har bevakat naturkatastrofer och historiska val, nu senast i Saudiarabien. Den resan har jag planerat själv och efter mycket kämpande fick jag till slut mitt visum. Det var som att bestiga Mount Everest journalistiskt.

Vilket reportage har varit jobbigast att göra?
– En av de absolut värsta grejerna var när jag åkte till Garissa universitet i Kenya, där det skedde ett fruktansvärt terrordåd i början av året. Jag drömde om det där stället länge. Det var många som dog, vilket snabbt glömdes bort. Överhuvudtaget har det varit hoppfullt att se människor i krig och katastrofer som ändå varit så trevliga och godhjärtade.

Hur fick du tjänsten på Aftonbladet?
– Mitt i allt kaoset förra året så var det en av de tjänster jag sökte. När Aftonbladet startade en utrikesredaktion så fick jag tjänsten. Vi har hållit kontakten. Det känns väldigt roligt att komma tillbaka då jag har fantastiska kollegor på Aftonbladet.

Nivette Dawod lämnar SR på fredag.
– Jag har en del grejer att avsluta. Jag ska bland annat göra en talkshow som ska handla om året här och som sänds i januari, säger hon.

Hewa Abdelzadeh tar över Nivette Dawods tjänst som utrikestrainee den 11 januari.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.