Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Nya Prime-vd:n om utmaningarna: ”Stabila och livskraftiga nog att vi klarar av när någon väljer att röra sig vidare”

Publicerad: 4 juni 2021, 07:42

Foto: Stellan Stephenson

De senaste två åren har flera ledande profiler lämnat Prime, samtidigt som byrån enligt uppgifter till Resumé har tampats med interna splittringar. Den nya vd:n Malin Severin oroas dock inte.


Ämnen i artikeln:

Prime

Ersättare till Therese Bohlin blir Malin Severin, i dag vice vd på systerbyrån United Minds där hon varit sedan 2019. Under hennes tid på United Minds har IPG-ägda Weber Shandwick lanserat byrån på den globala spelplanen med kontor i London, New York och Berlin. Innan dess var hon partner och chef för Primes erbjudande ”citizen communication” samt under en period tf. verksamhetsområdeschef på Försäkringskassans kommunikationsavdelning. Möjligheten att kliva in som vd kom efter en fråga från styrelsen.

– Jag kunde inte motstå möjligheten att fortsätta utveckla en av världens bästa byråer tillsammans med mina smarta, kreativa och fantastiska kollegor. Jag har varit en del av ledningen i många år och har under min tid på byrån arbetat med våra största uppdragsgivare. Jag ser fram emot att bygga vidare på det som är Prime och United Minds styrkor och tillsammans med alla supertalanger fortsätta skapa kreativa och innovativa lösningar för våra kunder, säger Malin Severin, ny vd för Prime Weber Shandwick, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet framgår att Malin Severin ska bibehålla byråns framträdande ställning i Sverige samtidigt som hon får i uppdrag att utveckla byråns internationella arbete. För Resumé berättar hon att de affärsområden där hon ser störst potential är innovation, kreation, change management och hållbarhet. 

– När jag började på Prime för tio år sedan var det på marketing communications-sidan och fick förmånen att vara delaktig i projekt som vann ett flertal internationella priser. Den kompetensen och vetskapen om det kreativas värde är något jag tagit med mig från den tiden, säger Malin Sverin.

Vd-bytet är den förändringen inom Primes ledning på bara kort tid. Tidigare i veckan meddelade kriskommunikationschefen Hampus Knutsson att han skulle lämna för att starta eget och i mitten av maj blev corporate comms-chefen Frida Dahlgren klar som ny vd på konkurrenten Narva. Vid sidan av det har flera andra ledande profiler de senaste två åren lämnat byrån. 

Hur har det påverkat er att så många ledande profiler lämnat?

– Det är klart det är tråkigt när duktiga kolleger slutar men det är inte ovanligt att man kommer tillbaka till Prime. Nyligen har exempelvis både Hanna Hellquist och Malin Ljung Eiborn kommit tillbaka efter några år. Vi är en stor byrå och då är det naturligt att många kommer och går. 

Händer det ingenting med den interna kulturen och leveranserna när det är så många seniora medarbetare som lämnar?

– Vi är 121 supertalanger som alla besitter unika kompetenser och delar ambitionen om att göra skillnad på riktigt. Jag tror att en del i förklaringen till varför några valt att lämna är att många med höga ambitioner söker sig till oss. Vi är fortfarande så pass stabila och livskraftiga att vi klarar av när någon väljer att röra sig vidare.

I det senast tillgängliga bokslutet, som täcker räkenskapsåret 2019, tappade Prime knappt 20 miljoner kronor i omsättning. Samtidigt sjönk vinstmarginalen räknat på byråintäkten från 16 till 11 procent. I maj 2020 tvingades de varsla 25 medarbetare om uppsägning till följd av coronaviruset.

Hur har det senaste året sett ut rent ekonomiskt?

– Pandemin påverkade många av våra kunder och så klart även oss. Just nu ser vi en stark efterfrågan inom flera av våra erbjudanden, inte minst förändring-, kris- och internkommunikation har gått bra. Framåt upplever jag en stark tillströmning av uppdrag och vi har även fått in en rad nya kunder.

Prime har sina rötter inom det offentliga och inte minst inom politiken. Vad Resumé erfar finns det dock en intern splittring på byrån mellan mer seniora som sätter ett högt värde på politiska uppdrag trots att de ger lägre arvoden och andra som fokuserar på de mer lönsamma projekten. Ett av de projekt som illustrerar den splittringen är den nu pågående Järvaveckan, ett uppdrag som inneburit mycket exponering men desto mindre ersättning.

Hur ser du på balansen mellan politiska uppdrag och andra som ger mer pengar?

– Public affairs är ett erbjudande som går starkt på den svenska marknaden och som vi kommer satsa på framöver. Vi får fler och fler internationella uppdrag men public affairs är en del av Primes DNA och det kommer alltid finnas kvar hos oss. 

Har Weber Shandwick samma ambitioner om att internationalisera Prime som de gjort med United Minds?

– Det är min bild. Vi ses inom gruppen som ett kreativt powerhouse och de vill att vi ska fortsätta driva de kreativa case vi jobbat med länge.

Den tidigare vd:n Therese Bohlin lämnar nu byrån efter tio år .

– Efter tio år på Prime Weber Shandwick varav sex år i ledande roller, känns det nu naturligt att lämna över stafettpinnen. Valet av Malin är fullkomligt lysande, med både starkt affärssinne och kulturell känsla kommer hon att kunna leda Prime Weber Shandwick in i framtiden. Jag kommer nu att säkerställa en ordnad övergång och slutföra mina kunduppdrag. Efter det kommer jag fokusera på mina styrelseuppdrag och utforska nya möjligheter för framtiden, säger Therese Bohlin i ett pressmeddelande.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Prime

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News