Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Olov Carlsson tar över Dagens Samhälle

Publicerad: 21 september 2016, 11:10

Förre SVT-chefen Olov Carlsson tar över som vd och chefredaktör på Dagens Samhälle.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleOlov CarlssonMittmedia

Han tillträder 1 december.

– Med Olov Carlsson har vi knutit en av Sveriges mest erfarna och mångsidiga publicister till Dagens Samhälle. Vår avsikt är att fortsätta på den väg som Dagens Samhälle har slagit in på redan tidigare och ytterligare skärpa denna. De svenska kommunerna och landstingen utgör sammantagna världens mest avancerade välfärdsstruktur. Dess fortsatta utveckling kräver en mycket kvalificerad bevakning. Med sin starka redaktion och sina mycket kvalificerade specialreportrar har Dagens Samhälle den bevakningsrollen, en roll som det blir allt svårare för de hårt pressade breddmedierna att klara av, säger Mats Svegfors som är styrelseordförande för Dagens Samhälle.

Den förre vd:n och chefredaktören Mats Edman fick tidigare i år gå från Dagens Samhälle under kontroversiella former efter att ha protesterat mot ett förslag på nya ägardirektiv.

Olov Carlsson tillhörde fram till förra året Sveriges Televisions ledning har varit divisionschef för SVT Nyheter och Sport. Senast har han arbetat som konsult mot europeiska broadcastföretag. Tidigare har han varit chefredaktör för Norrtelje Tidning, Länstidningen i Södertälje och redaktionell chef för Nynäshamnsposten, samt publisher för Piteå-Tidningen.

I nästa vecka ska han träffa tidningens redaktion för första gången.

Varför tar du jobbet?
– Dagens Samhälle är en bra tidning med en högintressant målgrupp. Det var samhällsintresset som förde mig in på journalistspåret. Det är det jag brinner för. Nu ska jag sätta mig ner med redaktionen för att se vad som behöver vidareutvecklas.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter?
– Jag tänker träffa redaktionen först och skapa en målbild tillsammans med dem. Jag kommer inte att gå ut med en åtgärdsplan via Resumé. Men det är ingen hemlighet att Dagens Samhälle liksom andra tidningar måste hitta nya sätt att tjäna pengar.

Din företrädare Mats Edman fick gå under uppmärksammade former i våras. Hur ser du på att komma till en redaktion som haft så pass stora splittringar?
– Det är klart att det som hände är en del av företagets historia som medarbetarna kan ha olika åsikter om. Det måste man respektera. Mats Edman gjorde ett väldigt bra arbete med Dagens Samhälle, både journalistiskt och affärsmässigt. Det ska han ha credd för.

– Dagens Samhälle gör kvalitetsjournalistik och har en spets. Det är inte sällan som tidingen är först med ett lyfta fram en fråga från ett nytt perspektiv. Det har man inte minst sett i bevakningen av vinster i välfärden. Sedan står tidningen inför många spännande utmaningar.

Vilka utmaningar står Dagens Samhälle inför?
– Precis som för alla andra har vi en läsekrets som befinner sig i en digital transformation. Tidningen har en ekonomi som gått bra de senaste åren. Det gäller att förvalta de bitar som går bra och se vad man behöver bygga vidare.

– Vi befinner oss även i en spännande och kritisk tid där klyktorna riskerar att bli allt större i samhället. Det gäller inte bara konsekvenserna av flyktingkrisen, utan också klyftan mellan stad och landsbygd. Många svenska kommuner har drabbats hårt av den tilltagande urbaniseringen. Är det någon tidning som ska bevaka den här utvecklingen så är det Dagens Samhälle.  

Olov Carlsson är gift med Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets publisher.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.