Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Per Wendel-priset till Magda Gad

Publicerad: 6 november 2017, 13:58

Magda Gad rapporterar från krigshärdarna.

Foto: Niclas Hammarström

Journalisten och utrikeskorrespondenten Magda Gad tilldelas Per Wendel-priset.


Priset har delats ut varje år sedan 2006 till den journalist som i Per Wendel-anda verkar som en orädd avslöjare. I år går priset till Magda Gad som rapporterar från krigszoner för Expressens räkning.  

Motiveringen lyder:

”Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort. En reinkarnation av den klassiska reportern, ihärdigt grävande även när kollegorna lyft för nya äventyr – om de ens kommit dit. En journalist i den digitala tiden, som interaktivt möter sina läsare på sociala medier i en folkbildande anda. Magda Gad är en värdig vinnare av Per Wendels pris 2017.”

– Det här är ett pris som går till alla dem som jag har skrivit om – och alla som har läst. Jag är bara länken däremellan, det är mitt uppdrag. Att vara tillräckligt länge på plats för att kunna avslöja sociala orättvisor och krigsbrott, att leva med de drabbade och få ut deras röster. Men det räcker inte. I uppdraget ingår även att få till en diskussion och en kunskapshöjning om det som sker i krig och katastrofer, säger Magda Gad, i en kommentar och avslutar.

– Jag hoppas att mitt arbete från plats har hjälpt till att få insyn i detta och att det här priset kan fortsätta sätta ljuset på detta totala mörker.

Sedan 2015 är Magda Gad utrikeskorrespondent för Expressen. Under hösten 2017 skildrade hon de sista striderna mot IS om Raqqa i Syrien.

2015 utsågs Magda Gad till Årets journalist på Tidskriftsgalan och samma år tilldelades hon Cordelia Edvarson-priset.

Per Wendel-priset/ tidigare pristagare:
2006 Fredrik Sjöshult
2007 Jan Mosander
2008 Anna Jaktén
2009 Christian Holmén och Micke Ölander
2010 Janne Josefsson
2011 Anette Holmqvist
2012 Hannes Råstam
2013 Mats-Eric Nilsson
2014 Carolina Neurath
2015 Richard Aschberg
2016 Olof Lundh

I juryn ingår Otto Sjöberg, Peppe Engberg, Kjell Dabrowski och Kajsa Ericson. Prissumman är på 100 000 kronor.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.