Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Rowa Alkhatib till SR

Publicerad: 21 juli 2016, 08:44

Mahmoud Bitar och Rowa Alkhatib.

Foto: Pressbild/Sveriges Radio

Hon startar ett nytt arabiskt program i Sveriges Radio P2 tillsammans med Youtubeprofilen Mahmoud Bitar.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Rowa Alkhatib har en bakgrund som välkänt nyhetsankare i tv och nyhetsuppläsare i radio i Syriens huvudstad Damaskus. Men efter revolutionen förändrades journalisternas villkor i landet. Hon utsattes för hot och det blev allt svårare att rapportera objektivt.

Till slut beslutade hon att lämna Syrien. Under flykten spenderade hon ett och ett halvt år i Turkiet, där hon jobbade som journalist, innan hon tog sig till Sverige 2014.
– Hade jag stannat kvar hade jag varit död nu, säger hon i en kommentar.

Sedan dess har hon bland annat jobbat med arabspråkiga nyhetssändningar på Katrineholms-Kuriren, innan hon nu går till Sveriges Radio.

I Turkiet bekantade hon sig med Mahmoud Bitar, också på flykt från Syrien. Han publicerade humoristiska klipp på Youtube under flykten, där han gestaltade livet som flykting. Sedan ett halvår tillbaka leder han arabspråkiga ”Talkshow bl arabi بالعربي” i Sveriges Radio.

Nu bildar de båda en duo, då Rowa Alkhatib också blir programledare i programmet, som fokuserar på aradspråkiga nyanlända och pratar om samhällsfrågor och utmaningarna som flyktingarna har i sitt nya land.

Programmet sänds en gång i veckan på etern och går även att höra som poddversion.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.