Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Så blir Ted Perssons jobb på EQT

Publicerad: 5 januari 2016, 08:03

Ted Persson: "Jag kommer jobba med typ samma saker som jag gjort tidigare, men i en ny kontext"

Mer än 13 år efter att ha varit med och dragit ingång Great Works lämnar Ted Persson byrån operativt och går till EQT där han hjälper till att dra igång EQT Ventures. Hans roll blir design partner samtidigt kommer han vara kvar som delägare i NOA.


Det är svårt att hitta exempel på kreatörer som rekryterats av riskkapitalbolag rekryterar i en senior partner-roll. Nu ansluter han tillsammans med Toborrow-grundaren Andreas Thorstensson till EQT:s techinitiativ Ventures.

– Design och produktpaketering har blivit game changers i teknikvärlden. Nu är det i många fall användarupplevelsen, och inte tekniken som skiljer vinnande digitala produkter från förlorarna, och personer med designbakgrund står för en allt större andel nystartade startups, säger Ted Persson till Resumé.

Vad blir din roll på EQT Ventures?
– Tiden då Venture Capital-bolag endast bidrog med kapital är över. Många av de mest framgångsrika VC-firmorna i USA bygger byråliknande strukturer internt och genom partnerskap. Det finns väldigt många team där ute som är grymma på teknik och utveckling, men som behöver hjälp att accelerera sin produkt-, design eller marknadsföringskompetens.

– Min roll blir som Design Partner, en ganska ny roll i Venture Capital-världen. Jag kommer hjälpa portföljbolagen med design, produktutveckling och marknadsföring, och jag kommer också utvärdera intressanta investeringsobjekt ur dessa perspektiv. En stor del av min roll kommer vara att bygga nätverk så vi ser till att portföljbolagen jobbar med rätt partners. Detta kommer göras genom partnerskap med frilansare, byråer och nätverk som exempelvis NOA. Utöver detta kommer jag också ansvara för EQT Ventures marknadsföring i en övergångsperiod.

Vad hoppas du att ni kommer kunna åstadkomma på EQT?
– Väldigt många startups startas för att "disrupta" olika vertikaler och segment. Vi vill bygga en Venture Capital-aktör som kan hjälpa portföljbolagen göra detta, hands on. För att göra det har alla i teamet operationell erfarenhet från startups. Det hjälper att ha gjort det själv. Men vi vill också disrupta Venture Capital i sig, bland annat genom den egenutvecklade mjukvaran Mother Brain.

Ted Persson och Andreas Thorstensson körde NOA Incubator i nästan två år.
– Vi inkuberade en rad projekt, både mindre och större, senaste året hjälpte vi bland annat startupen Wrapp med sin ompositionering. Efter två år blev det tydligt både för mig och Andreas, men också för NOAs ledning att det behövs väldigt stora resurser för att bedriva den här typen av verksamhet, därav flytten till EQT Ventures.

Du säljer din andel inom NOA?
– Jag kommer vara fortsatt delägare i the North Alliance och jag kommer även vara rådgivare åt Great Works och några av deras kunder framgent.

Hur känns det att lämna reklambranschen?
– Jag kommer jobba med typ samma saker som jag gjort tidigare, men i en ny kontext. Däremot känns känns det vemodigt att inte träffa Magnus Wålsten, Mattias Nyström, Kalle Söderquist, Anette och resten av gänget på Great Works varje dag längre. Men vi kommer jobba ihop framöver på olika sätt så det blir toppen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.