Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Slutar som vd på Doberman efter mindre än ett år

Publicerad: 16 december 2015, 15:40

Klara Adolphson (till höger) slutar på Doberman.

Klara Adolphson skulle odla kulturen och skapa fortsatt tillväxt för Doberman i Stockholm. Men efter mindre än ett år lämnar hon byrån och rollen som vd.


Ämnen i artikeln:

Lisa LindströmDigitalbyråer

I mars tog Klara Adolphson över som vd på Doberman i Stockholm. Hon kom då från jobbet som chef för innovationsledning på statliga Vinnova, och hennes uppdrag var att bygga vidare på byråns positiva utveckling.
– Vi hade idén om att skapa ett Doberman 2.0 där vi skulle växa och samtidigt bibehålla kulturen. Då behövdes en extern vd. Men under året har vi insett att Doberman inte riktigt var redo för förändringen just nu. För mig föll det en smula då. Jag är i första hand en vd och inte en byråchef, så vi kom gemensamt fram till att det är lika bra att jag kliver av. Det är ganska odramatiskt, säger hon nu, knappt ett år senare.

Vad fungerade inte?
– Egentligen ingen stor grej. Vi prototypade oss fram helt i Dobermans anda och gjorde en del förändringar men efter ett tag så insåg vi att det inte var läge att göra större saker just nu. Det blev för mycket att hantera alla uppdrag som kom in och samtidigt genomföra strategin vi hade lagt.

Känner du dig besviken över att det blev så här?
– Så klart, det var inte det här som någon av oss hade sett framför oss. Samtidigt är jag glad att jag fick göra det här och jag har lärt mig jättemycket. Vi har sagt att vi ska vara bästa kompisar och jobba ihop i framtiden men utifrån andra plattformar.

Nu kliver Dobermans vd Lisa Lindström in som tf.vd för Stockholmskontoret till dess att en ny permanent ersättare är på plats. Dessutom tar byråchefen Anna Esseen ta över en del av Klara Adolphsons arbetsuppgifter.
– Hon har bestämt sig för att sluta eftersom det här inte riktigt passade henne. Det är så klart tråkigt. Vi hade hoppats att vi skulle få ha kvar henne längre hos oss. Men om hon känner som hon gör är det bättre att vi går skilda vägar. Jag hoppas att vi ska göra stordåd tillsammans på andra sätt framöver, säger Lisa Lindström.

Någon brådska att hitta en ny lösning finns inte, menar hon.
– Nu ska vi lära oss av det här. Vi ska fundera på hur vi ska leda bolaget framöver. Jag ledde det innan Klara kom in och nu leder jag det igen. Det är inte så blodigt. Vi har en jättebra och fungerande organisation och ledning så det påverkar oss inte jättemycket just nu.

Vad Klara Adolphson ska göra framöver återstår att se.
– Jag skilde mig i början av året och tänker att jag nu ska ta det lite lugnt och tänka efter. Men jag vill jobba strategiskt och skapa nya grejer. Jag vill också jobba med något meningsfullt. Antingen i näringslivet eller inom offentlig sektor, säger hon.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.