Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

SvD värvar från Fokus och SR

Publicerad: 28 januari 2016, 09:29

Politikreportern Claes Lönegård från Fokus och Moskvamedarbetaren Maria Georgieva från SR är SvD:s förstärkningar i vår

Foto: SvD

SvD:s redaktion får två nya förstärkningar – politikreportern Claes Lönegård hämtas från Fokus och Moskvamedarbetaren Maria Georgieva från SR Kulturradion.


Ämnen i artikeln:

SvDMediebranschenFokusRekryteringSveriges Radio

SvD:s chefredaktör Fredric Karén är nöjd över rekryteringen av de nya journalisterna:

– Jag är väldigt glad att Maria och Claes valt att komma till SvD. De har egenskaper som kommer att hjälpa oss att fortsätta den spännande utvecklingsresa som vi påbörjade för ett par år sedan.

Claes Lönegård är i grunden statsvetare och en av nyhetsmagasinet Fokus tunga profiler. 2010 vann han utmärkelsen "Årets genombrott" på tävlingen Tidskriftspriset för sitt avslöjande om Sveriges väg till kriget i Afganistan. 2011 gav han tillsammans med kollegerna Torbjörn Nilsson och Anita Kratz, ut den uppmärksammade reportageboken "Därför vann dom" om det historiska valet 2010. Han börjar sin tjänst den 1 april.

– Jag har växt upp med tidningar, bland annat Svenska Dagbladet. Har alltid gillat de längre reportagen. Jag rev ofta ut Understreckaren i SvD och la den under min säng för senare läsning. Det ska bli väldigt rolig att börja jobba på SvD och testa ett snabbare nyhetstempo också, säger Claes Lönegård i ett pressmeddelande.

Maria Georgieva har en fil mag i filmvetenskap. Även hon har ett förflutet på Fokus. Hon var med och grundade webbtidningen Dagens Arena och har arbetat på SVT och Sveriges Radio och då bland annat med bevakning av främst Östeuropa. Den 1 mars blir Maria Georgieva SvD:s nya stringer i Moskva.

– Jag är ju född i Bulgarien och har alltid längtat tillbaka till öst. Jag ser fram emot att för SvD:s räkning få skilda det ryska samhället lite mer på djupet. För mig har SvD alltid stått för de goda reportagen både på pappret och digitalt, säger Maria Georgieva, som också kunnat bli en konståkningsstjärna om hon inte skadat knäskålen efter en dubbel Salchow, säger hon i en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.