Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk på väg

Vill bort från karriärhetsen – byter Expressen mot P4 Uppland

Publicerad: 28 november 2017, 13:49

Hannes Nelander.

Foto: Expressen

Hannes Nelander har varit affischnamn för Expressens tv-satsning. Nu ska han börja på Sveriges Radios redaktion i Uppsala.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSveriges Radio

Programledaren Hannes Nelander värvades till Expressen TV från SVT sommaren 2015. De senaste två åren har han synts flitigt i rutan och varit ett av affischnamnen för tidningens stora webb-tv-satsning. Men nu väljer han alltså att kliva av.
– Vi har bestämt oss för att flytta med familjen till Uppsala. Vi har köpt hus där och jag ska börja som programledare på SR Radio Uppland vilket ska bli jättekul. Vi har två små tjejer och jag vill lägga tid på dem istället för att hetsa runt med karriärlivet i Stockholm, säger han till Resumé.

Hur har tiden på Expressen TV varit?
– En bergochdalbana med både upp- och nedgångar. Man ska inte glömma att Expressen TV föddes på nytt hösten 2015. Det var 50 personer som kom in från olika håll och kanter, en brokig skara som skulle sättas samman.

För ett drygt år sedan publicerade Resumé en granskning som visade på omfattande kritik mot arbetsmiljön och ett hårt tryck på de som jobbade med tv-satsningen. Vad var din bild av läget?
– Vi befann oss i en tung period där anställda och chefer inte synkade. Det märktes tydligt. Men det gäller att ha i åtanke att allt var helt nytt, så det var inte konstigt att saker hände, säger Hannes Nelander.

Han upplever att situationen på Expressen TV är avsevärt mycket bättre i dag än när Resumé uppmärksammade problemen, men kommer ihåg hur det kunde vara:
– Vissa saker som hände var helt galna. Som när det kom en chef springandes och skrek att det var breaking news, och att alla skulle in i studion. Några sekunder senare hör jag i snäckan att det är Nanne Grönvall som har sjukskrivit sig i tre månader. En pushnotis går ut och jag ska då läsa upp hennes personliga blogginlägg i direktsändning varvat med breaking news-vinjetten. Men den grejen skulle inte hända i dag.

– Ett annat exempel var när jag blev inkallad till en chef och fick svära trohet till Expressen TV, eller berätta om mitt hjärta låg någon annanstans. Det kanske man inte hade trott att man skulle vara med om. Men det visar vilken stämning det var här vid den tiden.

Det var många som slutade under en period på grund av arbetssituationen. Upplevde inte du det på samma sätt?
– Jag tyckte inte att det var så pass jobbigt. Däremot förstår jag dem som valde att sluta.

Hannes Nelander säger att han inte slutar på grund av missnöje.
– Det har varit extremt roligt att jobba med Thomas Mattsson. Han är en av de främsta publicisterna i dag och Expressen TV är hans oslipade diamant. Vi hade en grym USA-valsbevakning i samarbete med CNN och Almedalen var också en höjdpunkt med 60-70 liveintervjuer på scen.

Hur var det att gå från SVT till Expressen TV?
– Väldigt omtumlande. Den största skillnaden är inställningen bland chefer och anställda kring hur man hanterar pengar. På SVT fanns det hur mycket pengar som helst och det satte sig i väggarna. Kolla på den nya morgonstudion som folk har arbetat med i ett år innan lansering. Men det som kommit ut är inte mycket mer än en ny studio för tiotals miljoner och några nya ansikten. På Expressen skulle en sådan satsning planeras och lanseras inom en månad. Det finns en charm i att vara så snabb.

Framöver ser han fram emot en lugnare tillvaro med familjen. Lokaljournalistik i all ära, men tempot skiljer sig från kvällstidningens ständiga flöde.
– Det blir en stor omställning för mig. Jag har alltid älskat breaking news, så det kommer jag att sakna. Dessutom sänker jag min lön ohyggligt mycket. Men vi har valt att ta det här steget, och det kommer att bli bra. Det ska bli skönt att kunna cykla till och från jobbet och kunna hämta och lämna barnen.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

ExpressenSveriges Radio

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.