Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika content

Effekt-fadäs i Månadens content

Effekt-fadäs i Månadens content

Receptet för ett bra case innehåller bara tre ingredienser. En tydlig utmaning, en kreativ lösning och ett mätbart resultat. Som att baka sockerkaka fast lättare. Så varför misslyckas näst intill alla? Juryordförande Björn Owen Glad saknar en viktig ingrediens.

Publicerad: 19 november 2021, 13:48

Ämnen i artikeln:

Månadens KampanjBjörn Owen Glad

John Wanamaker lär ha sagt att ”hälften av pengarna jag lägger på marknadsföring är förgäves. Problemet är bara att jag inte vet vilken hälft”. Han må ha haft rätt, och sedan hans dagar har marknadsförare brottats med att kunna isolera och bevisa att det är just marknadsföringen i sig som lett till önskat resultat. Att det är reklamen snarare än vädret som har sålt glass. Och det har varit svårt…

Alla bidrag i denna omgång av Månadens Content hade en sak gemensamt. De lyckades inte presentera ett ordentligt resultat. Så till den milda grad att Wanamaker själv sannolikt skruvade på sig i sin grav. Utmaningarna var tydligt definierade och många av lösningarna var både insiktsfulla och kreativa, men resultatet saknades. Varför?

Juryn är förvisso luttrad. Många gånger får vi nöja oss med upphausade fantasisiffror eller ovidkommande räckviddsmått. Men den här gången fick vi knappt det. Då är det svårt att göra en rättvis bedömning, och omöjligt att sätta några höga betyg. Vad juryn i Månadens Kampanj tycker är kanske ovidkommande, men vad sjutton säger kunderna? De brukar ju vilja ha valuta för sina sura slantar, och de brukar inte nöja sig med hittepå och rappakalja.

På pallplatsen hittar vi Spotify tillsammans med Jung, BBDO och Unga Lukas samt Borg Owilli med Svenska Arbetsgivare. Tre kreativa lösningar som besvarar tre faktiska utmaningar, men där vi lämnas i ovisshet om utgången. Hur många lyssnade på Lullabies och genererade det några nya Spotifylyssnare? Hur många unga spelare tog kontakt med terapi-orcherna? Hur många tittade på Ingenjörsfördomar och vad gjorde de sedan? Jag vet att vi kan bättre. Och jag vet att kunderna kräver det!

Björn Owen Glad, juryordförande och innovation lead på Chiffer

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.