Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika design

Eva Aggerborg: ”Det finns inga genvägar för den goda formen”

Månadens designs ordförande Eva Aggerborg skriver om kärleken till Jämtland och hur den lärt henne att saker och ting måste få ta tid för att bli bra. Det gäller inte minst design.

Publicerad: 27 maj 2021, 08:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Eva Aggerborg är design director på Bold och ordförande i Månadens design.


Ämnen i artikeln:

DesignMånadens Kampanj

Det finns inga genvägar för den goda formen. Den tar tid. Jag flyttade till Jämtland från Stockholm för tre år sedan, och ju längre jag bor här, ju mer uppskattar jag den lugna tillvaron. I början kunde jag på riktigt tänka att det tog lång tid i affären eller att vänner var knasiga som skulle odla kål i växtzon 8, men nu – allting tar sin tid och så har det alltid varit. Det är ju dessutom det tänket som på riktigt kan rädda planeten.

LÄS MER: Ny identitet för Astrid Lindgrens litteraturpris ger guld till Happy F&B 

Tittar på den gamla skogen bakom mitt hus. Det är gammal svensk urskog. Bara fem procent av Sveriges yta består av gammal skog. Och den är vacker. Mossor och lavar och träd som fallit, fått ligga kvar tills den sakta får liv igen. Här råder biologiskt mångfald. Det är den gamla skogen som är bäst lämpad för skogsbad, en plats för återhämtning. Storstaden stimulerar, men naturen förväntar sig mycket lite av våra sinnen, därför mår vi så bra här.

Inspireras igen av konsthantverket i Jämtland, och beundrar Samernas slöjd. De visar en enorm respekt för naturen och hanterar materialen med vördnad. Och på lokala Ica säljer man lokala godsaker från gårdarna omkring. Kött, bröd, honung och ost som tar lång tid på sig för att få sin goda smak. Det finns inga genvägar för det goda hantverket.

Att arbeta med design måste få ta tid. Vi diskuterade detta i vårt juryarbete och reflekterade över bidrag som tappat sitt syfte genom att ha blivit till fort och fel. Om detta beror på en stressad uppdragsgivare eller rastlös designer är svårt att veta, men bidragen som får pris denna vecka har låtit hantverket tagit plats och tid.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Eva Aggerborg

Design director, Bold

Ämnen i artikeln:

DesignMånadens Kampanj

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev