Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika design

Eva Aggerborg: ”Ingen tycker om känslan av att bli blöt om fötterna”

Publicerad: 13 januari 2022, 12:35

Tretorns stövel berörde hela juryn. Kanske för att vi inser hur delaktiga vi är i klimatförändringarna, skriver Eva Aggerborg, head of creatives på Bold, i sin krönika.


Ämnen i artikeln:

Eva Aggerborg

År 2050 kan havsnivån ha ökat med 26 centimeter. Om även om jag har på mig de där stövlarna så kommer det att läcka in vatten och jag blir blöt.

Stöveln engagerar och berör. Känslan av att jordklotet inte mår bra gör sig närvarande - igen. Men också känslan av att jag borde kunna göra mer. Och att alla andra runtomkring mig också borde göra mer.

Jag har läst en bok under jul och nyår. Den heter KURSEN och jag läste den egentligen för att kunna ha en vettigare dialog med våra kunder och inspirera dem till att ta medvetna beslut i hållbara frågor. Miljö och hållbarhet är ett komplext ämne och okunskap leder lätt till att man inte ens vill diskutera frågan med risk för att verka osmart. Men vår bransch består ändå av ett gäng högutbildade människor så det är verkligen dags att vi tar vårt ansvar med start NU. 

Men för att bli miljöengagerad på riktigt så måste du hitta motivationen, enligt boken. Har du upplevt ett personligt uppvaknande eller varför gör du inget? Jag växte upp i Stockholms Skärgård. Barfota på kobbar och skär hela somrarna. Sjögräset var alltid smaragdgrönt och abborrarna randiga med klarröda fenor. Det är dem inte längre. Sjögräset är slemmigt och brunt och abborrarna har tappat sina ränder och är nästan jämnbruna de med. Så en sommar åkte jag till Norge och badade i Atlanten och såg krabbor och sjöstjärnor på 20 meters djup och insåg plötsligt – Hur fan mår Östersjön? 

Sanningen är att just vi som bor i Sverige är bland dem som släpper ut mest växthusgaser i världen per person. Och det sorgliga är att ju rikare vi är desto mer släpper vi ut. Vi är alltså högst delaktiga i att förgöra planeten med vår livsstil. Just i detta NU. Och vi är högst delaktiga i att Östersjön inte mår bra. Och högst delaktiga i att havsnivån stiger för varje år som går. Så stöveln berörde mig, och alla andra i juryn. Kanske för att ingen tycker om känslan av att bli blöt om fötterna. Kanske för att vi förstår att det är dags att hitta motivationen.

 

EVA AGGERBORG

Head of Creatives, Bold

Ämnen i artikeln:

Eva Aggerborg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.