Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika design

Oskar Lübeck: Konsten och lidandet – en kärlekshistoria

Publicerad: 16 januari 2020, 08:59

Oskar Lübeck, ordförande i Månadens design och grundare och kreativ chef på Bold.

Foto: Press

Kommer de oroliga tiderna leda till att design vågar ta ut svängarna lite mer? Det undrar Oskar Lübeck, ordförande i Månadens design, i sin avslutningskrönika.


Ämnen i artikeln:

KrönikaMånadens KampanjDesignOskar Lübeck

Knappt har bubblorna hunnit stilla sig i nyårschampagnen förrän jävligheterna från decenniet vi vinkade adjö till åter bankar på dörren. Klimatkrisen pågår för fullt. Katastrofala skogsbränder i Australien och Brasilien. När vi skriver 2020 har USA dragit sig ur Parisavtalet samtidigt som Johan Rockström, vår professor i global miljövetenskap, utlyst planetärt nödläge. Högerpopulismen fortsätter växa globalt och med den en ökning av främlingsfientlighet, rasspänningar och våld. Det kokar i HongKong, Latinamerika och Iran. Brexit blir definitivt medan Facebook kränker sekretessen och säger att vi får skylla oss själva eftersom vi med ett ”jag godkänner” klickat bort vårt privatliv. Sa någon förresten lågkonjunktur? 

Javisst är det lätt att tro motsatsen: att lugn, stabilitet och trygghet vore den bästa jordmånen för nyskapande. Men hög kreativitet förutsätter mod, vilja att spränga gränser, och när människan upplever harmoni och framtidshopp, tycks väldigt lite hända. 

Någon har sagt att hela popkulturen inom musik och konst göddes av en kollektiv ångest under det kalla krigets värsta dagar på tidigt 60-tal. Popkonsten var även en kommentar till efterkrigstidens konsumerism och kändiskultur. Långt innan dess var surrealismen en politisk revolt mot förtrycket under första och andra världskrigen, konstruktivismen tog form i Sovjet under oktoberrevolutionen 1917 och socialrealismen föddes under den stora depressionen i USA. Bauhausrörelsen, som har haft enormt inflytande på modern konst, arkitektur och grafisk formgivning frodades i opposition mot nazisterna (som till slut tvingade skolan att stänga). 

Kanske kommer även de oroliga tider vi nu upplever leda till design och kommunikation som vågar ta ut svängarna lite mer? Det vore underbart. För lidandet kan befrukta konsten och konsten gör lidandet mer uthärdligt.

Jag har haft glädjen att vara ordförande i Månadens Design under 2019. Vi i juryn har under året sett många fina bidrag, men kanske aningen för få som vågat bjuda på riktigt tuggmotstånd, som utmanat tanken. En del fint hantverk – helt och rent, städat. Men pushar det vår bransch och industrin framåt?

Min önskan inför 2020 är att vi inte möter oron genom att söka oss till trygga famnar, utan i stället peppar varandra till att visa mer mod. Till att våga och tillåta konstnärligheten som utgör nervsystemet i vår bransch att totalt blomma ut. Jag vågar inte lova att det stillar oron i världen. Men om det gör världens ångest en aning mer hanterbar, blir vi alla vinnare. Inte bara i Månadens Design. 

Tack för mig, tack hela duktiga juryn och tack till er som bemödar er att skapa design som gör det värt att möta morgondagen.

Oskar Lübeck är grundare och kreativ chef på Bold, ordförande i Komm's designgrupp och The North Alliance (NoA) kreativitets- och innovationsgrupp.

Oskar Lübeck

Executive CD, Bold

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.