onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika film

Hanna Björk: Dags att börja fila på talet till nästa års Guldskrift

Trots en i regel mer oenig jury tog det inte särskilt lång tid att utse omgångens vinnare, det skriver Månadens films ordförande Hanna Björk.

Publicerad: 17 mars 2023, 09:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NyheterMånadens Kampanj

Går det att jämföra ett klipp på TikTok med en tre minuter lång välproducerad reklamfilm? Var går gränsen mellan inspiration och plagiat? Får Hemvärnet använda vapen? (Ja för fan är rätt svar.) Och kommer Markus Ahlm någonsin hitta fram till jurymötet? Det är några av frågorna som diskuterades i månadens jurymöte.

Något vi däremot inte behövde diskutera särskilt mycket var huruvida ”Livets tal” för Länsförsäkringar är månadens bästa film eller inte. Ett otroligt välskrivet manus tillsammans med fingertoppskänsla i regin förtjänade sin spontanapplåd i juryrummet. Ansvarig copywriter kan redan nu börja fila på sitt livs tal till prisutdelningen för Guldskrift nästa år.

Filmstaden knep andraplatsen med roliga små sketcher som skojar om vad man inte får göra på bio. Lite synd att dom inte skojade om förbud mot eget snacks. Nä just det, det är inget skämt.

Även H&M Home använder humor som grepp i en film som dramatiserar att folks kärlek till deras produkter är större än den till ens partner eller barn. Har man råkat skaffa för många barn känns det skämtet inte så mycket som ett skämt, men övriga personer i juryrummet drog på smilbanden.

Efter förra jurymötet önskade jag mig mer friktion framåt, ja kanske till och med lite handgemäng. Riktigt så hätsk blev aldrig stämningen men meningsskiljaktigheterna gjorde sig ändå gällande. Det en person tyckte var fint ansåg en annan jurymedlem var provocerande. Det någon uppfattade som självdistans ansåg en annan vara pretentiöst. Så det går ändå åt rätt håll – käpprätt åt helvete. Genom avancerade extrapoleringsformler kan man tydligen se att vi kommer få minst ett knäckt näsben på mötet i november. Spännande! Låt oss även hålla tummarna för att Markus Ahlm har hittat fram till rätt adress till dess.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hanna Björk

creative director på Acne och ordförande i Månadens film

Ämnen i artikeln:

NyheterMånadens Kampanj

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev