Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika film

Det är fest på internet, ska vi vara med?

Trots att mobilen är huvudkanal och där reklamfilmsberättandet utvecklas prisar vi som jury de traditionella TV-spottarna. Frågan är varför. Det skriver vikarierande juryordförande Pontus Thorén, copywriter på Forsman & Bodenfors.

Publicerad: 11 juli 2022, 10:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Månadens KampanjForsman & BodenforsNyheter

Länge leve TV-reklamen! Så kan vi summera första halvåret av Månadens film. Samtliga vinnare är långa filmer, med traditionellt berättade, som först och främst är gjorda för att ligga i ett reklamblock. Kul att denna ofta dödförklarade reklamyta lever och frodas.

Samtidigt har vi i juryn frågat oss, när ska den ”korta” filmen, eller filmen som är gjord för en digital kanal vinna? Självklart är det enklare att väcka känslor i en lång film än med en sex sekunders bumper. Men det är i våra mobiler som en ny typ av filmberättande konsumeras. Det borde prägla dagens reklamfilm i högre utsträckning.

Ingen har missat den kreativa boom som råder för film i sociala kanaler. Det är där helt nya uttryck och estetik skapas, det som präglar vår tids filmkultur (på gott och ont). Det är skamlöst underhållande, tramsigt, hypnotisk visuella filmer (om hur man gör en bordsskiva av drivved och flytande plast). Det är lekstuga, man bryter upp filmberättandet, klipper brutalt, trender poppar upp och lever i några veckor. Det är en remixkultur där inget är heligt. Och i det sponsrade inlägget? I det allra flesta fall: inte lika festligt. Den mest spännande reklamfilmen borde vara skapad för digitala kanaler. Men så är det inte.

Varför är det så här? Hypotes. Många har bara gjort halva läxan. Man har gått på någon creative session på Facebook (på svenska: ett säljmöte). Där får man höra hur otroligt lite tid man har på sig att locka den som skrollar. Någon sekund plus några tiondelar för vuxna, ännu kortare för dagens ungdom. För att vara säljare är det otroligt ärligt. Här erbjuds en annonsplats som folk gärna skiter i.  Men det är dagens sanning. 

En lösning är att skapa en ”thumbstopper”. En annan nyckelfaktor som rekommenderas är: brand first, brand early, brand often. Tyvärr verkar många missa det där med ”thumbstopper”. Kanske för att det är ett rätt löjligt begrepp. Kanske för att det är himla svårt att faktiskt få någon att stanna upp i sitt skrollande. Då går man direkt till det andra tipset, om ”brand first…” Och det är klart, man måste vara tydlig med vem som kommunicerar. Men det räcker inte. Och många förväxlar ”brand” med att visa loggan och sina brand cues. Och när de exponeras, så finns det inte så mycket tid kvar att kommunicera något som får tittaren att stanna upp eller ger tittaren något av värde och något som faktiskt bygger ens varumärke. Det är som att man har gett upp från början. Och det är ju lite synd. För det finns hur många exempel som helst på filmer som får folk att lägga timmar varje dag på att titta på sin mobil.

För att lyckas är det inte svårare än att kopiera strategin från de som faktiskt får folk att ”stoppa tummarna”. Det är dock inte smärtfritt. För då måste man utsätta sig för något som marknadsavdelningar och reklambyråer hatar: risken att misslyckas. Man måste släppa kontrollen, se vad som fungerar, vrida och vända. Det är så de mest populära filmerna har skapats. Alla framgångsrika konton har växt i tät relation till tittarna/följarna. Se vad som fastnar hos målgruppen. De bestämmer. Och sedan om man testar det här med att vara skamlöst underhållande, tramsig eller visuellt förförisk så ja, då ökar nog chansen att tummen stannar och det där med brand awareness kommer att vara världens enklaste sak. Och bäst av allt, då kanske, kanske man vinner Månadens Film. Vi håller tummarna!

Pontus Thorén, copywriter, Forsman & Bodenfors

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.