fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika film

Hanna Björk: ”Mer logga i bild och mer friktion!”

Får lågkonjunkturen oss att längta efter humor? Resultatet i den första av Månadens film pekar på det. Samtidigt önskar sig ordförande Hanna Björk fler knäckta näsben i juryrummet.

Publicerad: 14 februari 2023, 08:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Andreas Elgstrand


Ämnen i artikeln:

Nyheter

Filmer som får oss att känna något. Smarta, roliga och dumma idéer framför en välpolerad yta. Så långt var nya filmjuryn överens. Sedan tittade vi på filmerna och fortsatte att vara överens. Faktum är att vi hade samsyn hela vägen tills första omgången var avgjord. Om detta bara var inledande artighet eller om vi är en klump individer med exakt samma reklamsmak, det lär visa sig.

Mest uppfriskande blev det när en anonym jurymedlem störde sig på att loggan bara syntes på slutet och menade att den lika gärna hade kunnat vara med hela vägen. Ingen hade nog förväntat sig en kreatör med kundhatt på i juryn. Och ja, i det här fallet hade kunden rätt. En annan anonym jurymedlem kände sig avtrubbad efter att ha sett en film om självmord. Hen kände absolut ingenting förutom ilska över en dålig idé.

I slutändan var det tre humorfilmer som hamnade på pallen och juryn konstaterade att ironi fortfarande funkar. Kanske är humor extra effektivt i en tid där lågkonjunkturen flåsar oss i nacken och det inte längre går att skratta hela vägen till banken. Då kan vi väl åtminstone få småskratta åt en helt odramatisk reklamfilm, en händelsefattig bensinstation och tre klimatskeptiska hollywoodfruar. Mer kan man inte begära.

På ett personligt plan skulle jag önska lite mer friktion i juryn. Anna Werkell knäckte näsbenet på Kalle dos Santos - det vore kul att få skriva som rubrik nästa gång det är dags att sammanfatta juryarbetet. Låt oss hoppas på det bästa.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hanna Björk

creative director på Acne och ordförande i Månadens film

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev