måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika film

Hanna Björk: Reklamproduktioner 2023: Billigt, billigt, billigt

Lågkonjunkturen är här och som kreatör kan man sakna en nolla i produktionsbudgeten. Billiga produktioner står dock inte i vägen för verkligt bra idéer, det skriver juryordförande Hanna Björk.

Publicerad: 26 maj 2023, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Johan Lygrell


Ämnen i artikeln:

Månadens KampanjForsman & BodenforsBurger KingReklam

Billigt, billigt, billigt är inte bara Comviqs geniala gamla tagline. Baserat på inskicken i Månadens film är det också kostnaden för att göra en reklamfilm år 2023. Billigt-sjukan tycks vara smittsam och svår att råda bot på i lågkonjunktur. Och mitt i smitthärden står ett gäng maktlösa kreatörer och undrar varför det saknas en nolla på budgeten.

Men vi är lösningsorienterade! Statister blir skådespelare, produktionsledare blir statister, iPhones blir filmkameror och kreatörer blir regissörer. Synd bara att en statist aldrig är en lika bra skådespelare som en skådespelare, en iPhone aldrig kommer slå en Phantom och en dag i klipprummet alltid är mindre än två.

Här vore det fint med en lösning på problemet. Tyvärr har jag ingen.

Men även om kundernas budgetar blir mindre kommer de aldrig kunna krympa en kreatörs hjärna. Så låt oss göra som i Robinson och ingå en pakt där vi skakar hand på att kompensera mindre pengar med större idéer. Underhållande, konstiga, tårdrypande, banbrytande och omöjliga idéer. Som tack för ditt paktande lovar vi i juryn att premiera smarta, knäppa hjärnor framför storleken på kundernas plånböcker. Kanske att det kan hjälpa arma kreatörer att ta sig ur lågkonjan med någorlunda bibehållen värdighet.

Och heja Burger King och Forsman & Bodenfors som gjort en film som varken känns billig, billig, billig eller saknar idé. Kul, kul, kul!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hanna Björk

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev