Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika film

Skräck och frihet vinner decenniets sista filmomgång

Publicerad: 8 januari 2020, 08:18

Gustav Egerstedt har med Elmsta 3000 Horror Fest total frihet, men ger det verkligen de bästa förutsättningarna för kreativitet och innovation? Det frågar sig Månadens films ordförande Walter Naeslund.


Vad händer när du släpper loss ohämmad kreativitet utan ”en jobbig kund” som står i vägen för din geniala skapandekraft? Du får vinnaren i decenniets sista omgång av månadens film: reklamfilmen för Elmsta 3000 Horror Fest. Du får också en livlig diskussion i juryn om huruvida tävlanden är dopad av just ovan nämnda frihet. För nog kunde man skönja en och annan lysten blick mot att få jobba med ett så härligt otyglat projekt.

Men ärligt talat – är det verkligen lättare att skapa storverk under total frihet? Är det inte i själva verket så att frihet är det läskigaste som finns? Både forskning och diverse talesätt säger ju att det är just begränsningar som skapar den mest välgödslade myllan för kreativitet och innovation.

Nåväl, efter den här navelskådande metadiskussionen kunde juryn i alla fall enas om att det var en sjuhelvetes film som vi hade framför oss med humor, musik, hantverk, idé, och skådespeleri på plats. Lång var den också. Den hade till och med fina eftertexter.

Även om övriga filmer hamnade lite i skymundan efter Elmstas showstopper så kunde juryn ändå enas om att man gillade Clas Olsons jultomtefilm också, inte minst för den fina ljudläggningen. Tomten knep andraplatsen.

MSB:s ”Vuxen nog för Sveriges beredskap” landade också den väl hos juryn med en rolig idé och kunde mycket väl ha hoppat upp en placering om man fått till lite mer trovärdighet och humoristisk tajming i replikleveranserna. Förutsättningarna fanns liksom på plats för att det här skulle bli riktigt bra.

Men vad är väl en bra ljudläggning eller rolig idé när man man tävlar mot en överklockad splatterrulle.

Stort tack från alla oss i juryn för förtroendet att titta på, prata om och ödmjukt bedöma alla era fantastiska skapelser. Låt oss aldrig glömma att vi har världens bästa jobb.

Tack och hej.

Walter Naeslund

vd, Honesty

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.