Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika film

Uppenbara knep som inte går att motstå

Publicerad: 24 maj 2021, 14:46

Johan Helander och juryn erkänner sig besegrade av en samling gulliga hundar.


Hundarna i New Normals ”Stoppa kattastrofen” vann alltså, trots de uppenbara 1A-knepen att bryta ner våra känslomässiga barriärer. Det är skickligt att penetrera en bepansrad jury som uppenbarligen inte kunde motstå de väldresserade jyckarnas charm.  

Personligen höll jag garden uppe under filmens första del. Gå inte på det här billiga tricket, tänkte jag medan hundarna la huvudet på sned. 

Alla som jobbar med reklam är som bekant tränade i att inte ge vika för djur och barn.

Men när musiken tonade över i en melankolisk pianoslinga och hundarna tittade upp under lugg, då kapitulerade jag: Absolut att hundar kan tala och är fyllda av empati gentemot katter. Det är klart det är så.

(Nu sitter det någon där ute och påpekar att det faktiskt är så. Att hundar är empatiska, att de kan tala och att det är populärkulturen som lurat oss att tro att de inte gillar katter. Till dig säger jag: Ta ditt vaccin och sluta sprid osanningar om 5G).

Utöver djur, var äldre människor på temat. Inte mindre än tre bidrag inom topp-tio innehöll hud som imiterar torkad frukt. Jag tycker det är fint att reklam-Sverige lyfter fram människor som annars stuvas undan. 

Något som upprört Björn Ulvaeus som tycker att Folkhälsomyndigheten objektifierar dansande människor över 70. Så farligt var det väl inte, Björn? Dansande människor ska väl inte en musikant bli upprörd över? 

Men nu har det gått några dagar sedan jurymötet. Det är en sak vad man instinktivt ger ett högt betyg – vad man faktiskt minns är en annan. 

Och det jag framför allt minns är en oväntad scen från Tranås Energi. Det är en man som besöker ett kontor. Han är i begrepp att hänga av sin rock men uppe på hatthyllan sitter en skrikande uggla som överraskar mannen. Och tittaren.

Det låter givetvis oerhört banalt i text, men det är starka skådespelarinsatser från såväl ugglan som mannen. Och en påminnelse om att det är det som avviker och skaver som hjärnan lagrar i våra medvetanden, exempelvis djur i kontorsmiljö. 

Johan Helander, juryordförande och creative director på Familjen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev