fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika idé

Oskar Pernefeldt: ”Tre bra och starka påminnelser om att kreativitet faktiskt är viktigt”

Oskar Pernfeldt sätter fingret på varför kreativitet är viktigt. I årets första Månadens idé belönades tre idéer som behandlar stora samhällsproblem.

Publicerad: 24 februari 2023, 08:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Oskar Pernefeldt är ordförande för årets Månadens Idé – här delar han med sig om tankarna efter första omgången.

Foto: Emil Fagander


Ämnen i artikeln:

NyheterKrönika

Kreativitet är rätt viktigt. Nej, mer än så, det är ta mig fan skitviktigt. Kreativitet är essentiellt för företags varande eller icke varande, det är en grundpelare för hela länders BNP och någonstans vill jag tro att det är kreativitet som kommer att få bukt på klimatkrisen. Ni har säkert också behövt påminna er om detta när ni är inne på final_v7 på er gulliga lilla casefilm som skräddarsys till någon obskyr kategori i en tävling någonstans ute i Europa.

Läs också: På prispallen i årets första Månadens Idé: Tre organisationer som kämpar för rättvisa 

När man ser prispallen av Månadens Idé blir man dock återigen påmind om hur viktig kreativitet faktiskt är. Denna omgång belönades, av en slump skall tilläggas, tre stycken idéer som tacklar varsitt stort samhällsproblem.

Högst upp pallen hamnar en kampanj som sätter ljus på en smärtsam insikt; att flera av våra mest älskade resmål är diktaturer. Jag tycker Civil Rights Defenders inte bara ska ha en eloge för den nya termen och verktyget ”Diktaturkompensera”. Förutom en fenomenal och pratbar grundidé gjorde de (tillsammans med Prime) en otrolig integrerad kampanj som lämnar en med allt annat än reslust.

Näst på prispallen hamnar Talitas hantverksstarka offerkoftor där mäns ursäkter till sexköp står i centrum. Ett intressant grepp som satte i gång diskussioner både medialt men också män emellan. På tredjeplats hamnar till sist BRIS hjärtskärande printannons som påminner oss om att jullovet inte alltid är något som barn ser fram emot.

Tre bra och starka påminnelser om att kreativitet faktiskt är viktigt. Det kan vara värt att tänka på när du sitter där och försöker omvandla en Keynote till en Powerpoint.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Oskar Pernefeldt

Art Director, Oatly

Ämnen i artikeln:

NyheterKrönika

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev